Növényvédelmi teendők – 2017. május 15-21.

Növényvédelmi teendők – 2017. május 15-21.

Gazdabolt 2017. júl. 17.

Több helyen az idén is fagykár érte a szőlőket. A kár mértéke térségenként, dűlőnként és a tőkék helyzetétől függően széles skálán mozog; 10-100 százalékos is lehet. Stresszoldásra az Amalgerolt javaslom 1% töménységben

A szőlőkben az első permetezés ideje is elérkezett. A szokásosnál elmaradottabbak a szőlők hajtása többnyire a 30 cm-t sem érik el. Nagy adagú Thiovit, Kumulus vagy Microthiol (5-6 kg/ha) és a Dithane jó kombináció. A szőlőmollyal fertőzött szőlőkben most célszerű alkalmazni a növekedésgátló készítményeket (pl. Runner).

A körterozsda támadására folyamatosan számítani lehet. A kórokozó a téli gazdáról, a borókafélékről áttelepszik a körtefák leveleire. Ez a folyamat nem látványos, csak az eredménye, amikor már a levél belsejében tartózkodik a gomba. Most kell tehát gyakran, akár heti rendszerességgel permetezni a fákat réztartalmú gombaölő szerrel vagy Antracollal.

A vértetvek első telepei már megjelentek almafáink fás részein. Elsősorban a sebzések helyén – metszés stb. – láthatók a viaszos védelmet élvező kártevőcsoportok. Fontos, hogy korai stádiumban kezdjük meg az ellenük való védekezést, ami minden esetben erős vízsugárral történjen. Javasolt rovarölő szerek: Actara, Apacs, Calypso (feltételes forgalomban vásárolhatók).

A kelő burgonyán – különösen a kiskertekben, ahol gyakran ugyanazon a helyre történik az ültetés – nagy számban jelentek meg a burgonyabogarak. Tudni kell, hogy a hidegtől függően olyan mélyen telelnek (akár több, mint 1 méter), hogy minden évben átvészelik a telet. Nem lehet arra hagyatkozni, hogy az idei viszánylag hidegebb tél elpusztította őket. Idén a burgonya kelése a szokásosnál később kezdődött, a falánk bogarak ezért nagy kárt tehetnek benne. A kártevők ellen feltétlenül védekezni kell! Javasolt rovarölő szerek: Apacs, Bulldock, Kohinor (feltételes forgalomban vásárolhatók).

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó