Növényvédelmi teendők –  2017. június 5-11.

Növényvédelmi teendők – 2017. június 5-11.

Gazdabolt 2017. aug. 7.

Elérkezett a szőlővédelem legfontosabb időszaka: a virágzás kezdete. Egy-egy –a jellemzően molyos – dűlőben a szőlőmolyok elleni védelemre is sort kell, illetve kellett keríteni. A rajzás kezdetét április utolsó napjaiban észleltük a szexferomon-csapdákban. A rajzás a szokásosnál hosszabb volt, ezért még mindig találhatók lárvák a fürtkezdeményekben.

A szőlőperonoszpóra számára a kritikus időszakok környezeti feltételei, a csapadék, a napi közép- és maximum-minimum hőmérsékletek, a pára nem kedveztek. Járványos fellépésével virágzás idején nem kell számolnunk.

Annál inkább fenyeget a szőlőlisztharmat (képen). Az ivaros téli alakok jól átvészelték a telet, és korai támadásukat tapasztaltuk. Május első hetében felfedezhető volt ennek a fertőzésnek a tünete: az aszkospórás támadás, helyenként nagy számban. A leghatásosabb gombaölő szerek kijuttatása a jelenlegi időszakban rendkívül fontos. A virágzás kezdetén a felszívódó készítményekhez még adhatunk kén-tartalmú fungicidet (pl. Thiovit, Kumulus, Microthiol Special, Cosavet stb.) is a szokásos töménységben.

Javasolt szisztemikus gombaölő szerek lisztharmat ellen:

- szabad forgalomban vásárolhatók: Vivando

- feltételes forgalomban elérhető: Cyflamid, Falcon, Flint Max, Talendo, Talendo Extra, Raly Q

Peronoszpóra ellenjavasolt szisztemikus szerek:

- szabad forgalomban: Curzate Super DF, Electis (kis kiszerelésben), Forum R, Galben R, Melody Compact (kis kiszerelésben), Profiler, Ridomil Gold Plus

- feltételes forgalomban: Tanos 50 DF

A felsorolt készítményekből választott kombinációt – időjárástól függően – 10-14 napon belül ismételni kell! Virágzásban lehetőleg ne használják a kéntartalmú készítményeket!

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó