Növényvédelmi teendők – 2017. június 26. – július 2.

Növényvédelmi teendők – 2017. június 26. – július 2.

Gazdabolt 2017. aug. 28.

Gyümölcsösökben járva gyakran tűnnek fel szilva- és kajszibarack fák levelein a himlővírus tünetei: jellegzetes gyűrűk, szalagok formájában néhány milliméter vagy centiméter nagyságban (képen). A gyümölcstünetek már a gyümölcs éretlen állapotában láthatóak: kékes színű, sekély mélyedések. A gyümölcs érésével ez a rendellenesség fokozódik és a gyümölcs torzulását okozza.

A himlővirustól a gyümölcs felszíne és az alatta lévő sejtek elhalnak, a gyümölcs húsa gyakran vörösbarna színű és egészen a csonthéjig mézgával borított. Ízetlen rostos állományú. A vírus terjedésében élő és élettelen okok is szerepet játszanak: fertőzött szaporítóanyag, rovarvektorok - közöttük is elsősorban a levéltetvek. A pollen és a mag is átviszi a fertőzést. Éppen ezért a levéltetvek elleni védekezés különösen jelentős, lassíthatja a vírus terjedését. A fa kondíciójának is nagy szerepe van a betegség korlátozásában. Az őszi és tavaszi rezes permetezések is jó hatás gyakorolnak.

Kertünk valamennyi növényén károsíthatnak a levéltetvek. Ne hagyják felszaporodni őket! Permetezzenek Karate, Cyperkill, Pirimor stb. készítményekkel!

A szőlőlisztharmat tünetei – amelyek konídiumos fertőzéstől származnak – a fogékony fajtákon és az általában fertőzött területeken megjelentek. A magas nappali hőmérsékletek (30-33 oC) sem akadályozzák a fertőzés felfutását, ezért minél előbb permetezni kell. A felszívódó szerek mellett feltétlenül használják a kéntartalmú gombaölő szereket (pl.Topas+Thiovit).

A rozsdabetegségek tünetei egyre erősödnek többek között a tüskétlen szedren, a rózsán és más dísznövényeken. A rozsdagomba gyorsan terjed, ezért feltétlenül védekezni kell ellene. Hatásos készítmény: Tazer, Antracol, Amistar és a Score. Ajánlott kombináció pl. Amistar+Antracol .

A burgonyabogár nagy számban károsítja fő tápnövényét, a burgonyát. Más növényeket is szívesen fogyaszt. A védekezést folytatni kell a lárva és a bogár ellen, mert mindkettő károsíti. Javasolt készítmények: Apacs, Bulldock – mindkettő feltételes forgalomban vásárolható és Mospilan (szabad forgalmú rovarölő szer).

Dr. Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó