Növényvédelmi teendők – 2017. június 19-25.

Növényvédelmi teendők – 2017. június 19-25.

Gazdabolt 2017. aug. 21.

Kertjeinkben megkezdődött a szüret. Jó ideje érnek a cseresznye, a sárgabarack és meggy korai fajtái, szedhető már a ribizli és málna valamint a szamóca. Jó volna, ha a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét komolyan vennék és minden esetben betartanák! Ez az információ a készítmények csomagolásán, vagy a csomaghoz csatolt tájékoztató lapon minden esetben megtalálható.

Arra is ügyelni kell, hogy az egyes növényfajoknál más-más, néha nagyon eltérő a megadott napok száma. Néhány kertbarát szerint a szerek lemoshatók és úgyis evés előtt mindenki megmossa a gyümölcsöt. Erre azonban ne számítsunk, mert káros szermaradványok a gyümölcsben is lehetnek. A növényvédő szerekkel nemcsak a károsítók írthatók, hanem az emberre is veszélyt jelentenek.

Mindenfelé sok a vértetű (képen). Kisebb-nagyobb telepekben szaporodnak és károsítják almafáinkat. Azonban nemcsak a fás részek szívogatásával okoznak gondot, hanem a gyökereken élve, telelve duzzanatokat okoznak és a víz- és tápanyag-felvételt akadályozzák. Ezért gyakran célszerű ellene védekezni erős vízsugárral permetezve a telepeket. Ajánlott rovarölő szerek: Actara, Apacs, Calypso – feltételes forgalomban vásárolhatók.

A körtelevélbolha nemzedékei egymás után fejlődnek. Néha bizony sikertelen a védekezés, különösen akkor, ha hosszabb ideig nem figyeltünk rá. A szabadforgalmú Dimilin és Mospilan mellett próbálják ki az Apacs-ot. A permetlébe célszerű tapadószert is tenni.

Elérkezett a selyemfényű poszpángmoly (buxus ilonca) nyári nemzedékének lárvakelése. A lárvák nagyobb része még tojás állapotban van. Aktuális a növekedésgátló rovarölő szerek közül választani (Runner és Dimilin – szabad forgalomban vásárolhatók).

A levéltetvek telepei dísznövényeinken is (rózsa, margaréta stb.) nagy számban láthatók. Érdemes védekezni ellenük, mert az általuk termelt mézharmat a szép növények díszítőértéket is károsan befolyásolja (Karate, Sherpa –utóbbi kis kiszerelésben szabad forgalomban vásárolható).

Gyakoriak a rózsa betegségei. Leginkább a lisztharmat és a rozsda tünetei láthatók. A betegségek nagy száma miatt valamennyiükre hatásos gombaölő készítményre van szükség. Javasolt növényvédő szerek: Amistar vagy Tazer + Antracol. Erős lisztharmat-fertőzésnél a permetlébe Thiovit-ot is keverjenek.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó