Növényvédelmi teendők – 2017. június 12-18.

Növényvédelmi teendők – 2017. június 12-18.

Gazdabolt 2017. aug. 14.

A napokban szőlőkben járva növényvédelmi szempontból szinte hibátlan ültetvényeket láttam. A szőlők virágoznak és általában jól kötöttek. Az ékköves araszoló kártételének azonban van következménye: a kirágott rügyekből nem fejlődött hajtás. Egyes dűlőkben jelentős a kár.

Folyik a tőketisztogatás. Sajnos, néhány gazda totális gyomírtó szerrel (Glialka, Total stb.) pusztítja a sarjhajtásokat. A munkaerőt kímélik ugyan, de a szőlőben maradandó kár keletkezik.

Zöldségeskertjeink a várva-várt esőknek köszönhetően egyre kedvezőbb képet mutatnak. A fiatal palántákon azonban már megjelentek a levéltetvek. Minél előbb elpusztítjuk őket, annál inkább megakadályozhatjuk felszaporodásukat. A paprikapalánták – fejlettségtől függően – nitrogénnel táplálhatók. A csemegekukorica is szereti a nitrogént. A többi zöldségfélét szükség szerint több tápelemet tartalmazó, összetett tápoldatokkal kezeljük.

A körtefákon – fajtától függően – megjelentek és egyre növekednek a körterozsda narancssárga foltjai. A kórokozó a levéllemezek között élősködik, éppen ezért nehéz ellene hatásosan védekezni. Egy-két alkalommal, 7-10 napos fordulóban azonban most még célszerű megelőzni a nagyobb fertőzéseket (Score+Antracol).

Az almamoly rajzása folyamatos. Ellene minél előbb kezdjék meg a védekezéseket – lehetőleg az ún. növekedésgátló készítményekkel (Dimilin, Runner). A permetezést 14 nap múlva célszerű megismételni. Akinél évről-évre súlyos kalciumhiány tapasztalható, amely az alma tárolhatóságát nagymértékben rontja, már most használhat a permetlében Ca-tartalmú lombtrágyát (pl. Fitohorm Ca).

A több figyelmeztetés ellenére az egresbokrok az amerikai lisztharmat tüneteit mutatják. A betegség elleni védekezés ebben a stádiumban nem sok eredménnyel jár. A fertőzés elhatalmasodását azonban még mindig érdemes gátolni (Score + Thiovit). A kezelést 7 napon belül célszerű megismételni.

A tujafélék – magányosan vagy sövényként – egyaránt nehezen tűrték a száraz, pára nélküli időszakot. Számos betegség fedezhető fel rajtuk: hajtásvég száradás, barna foltosság stb., és gyakoriak a kártevők is, pajzstetvek, tűtetvek, levéltetvek. A gombaölő szerekhez (Score+Antracol) keverjenek magnézium-tartalmú keserűsót. A tujafúró aranymoly rajzását megkezdte (képen). Ahol látványos károkat okozott az előző években, 10 napon belül érdemes a kelő lárvák ellen védekezni (Runner, Dimilin).

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó