Növényvédelmi teendők - 2017. július 31. - augusztus 6.

Növényvédelmi teendők - 2017. július 31. - augusztus 6.

Gazdabolt 2017. okt. 2.

Zöldséges kertjeinkben a több napon át lehullott csapadék hatására látványos fejlődést tapasztalhatunk. Az eső azonban a peronoszpórafélék számára – a lehűléssel és a magasabb páratartalommal együtt – kedvező feltételeket teremtett.

A paradicsom- és uborkatermesztő területeken meg is jelent a peronoszpóra. Jelenleg a mélyebb fekvésű területeken tapasztalhatók most még csak levéltünetek, de ez már jelzi azt, hogy védekezni kell. Aki elsősorban biokertészkedést folytat, annak 5-7 napos gyakorisággal a rezes gombaölő készítményeket ajánlom. Igaz, elég hosszú az élelmezés-egészségügyi várakozási idejük (paradicsomnál 7 nap, uborkánál 5 nap), de szedés utáni permetezéssel megoldható. A Ridomil Gold Plus és az Amistar felszívódó készítmény. Az Amistar élelmezés-egészségügyi várakozási ideje csak 3 nap.

A betegség tünetei paradicsom levelén a levélszéltől indulva, egyre nagyobbodó, szürkészöld foltok, melyek gyorsan barnulnak. Száraz időben a foltok beszáradnak, nedves időben viszont vizenyősek. Ilyenkor a fonákon fehér színű penészbevonat látható. A levélzet hirtelen teljesen leszárad, mintha leforrázták volna. A termésen barnás, márványozott foltosodás látható, mely mindig a kocsánytól indul. A bogyók kezdetben kemények, később elrothadnak. Uborkán a levelek színén sárgászöld, erek által határolt szögletes olajfoltok, fonákon lilásszürke penészbevonat látható. A foltok később sárgásbarnán beszáradnak (képen). A növény olyan, mintha leperzselték volna.

Uborkán gyakori a baktériumos betegség (pszeudomónászos), amelynek hatására a levélen vizenyős, majd beszáradó szögletes – levélerek által határolt – szürkésbarna foltok, rajtuk filmszerű bevonat látható. A termésen, a tüskék körül pedig kerek, vizenyős foltok alakulnak. Hatásos készítmény a betegség ellen a réz.

A dughagymáról nevelt hagyma levelein már előfordul a rozsdabetegség vörössárga foltok formájában. Védekezni nem szoktak ellene, nagyobb fertőzés ritkán alakul ki.

A fejeskáposzta alternáriás betegségét is megtaláltam. Tünetei a borítóleveleken 10-15 mm átmérőjű, szürkészöld foltok, amelyek zonáltak és a felületükön barna gombaképletek alakulnak ki. Számára az elmúlt időszak magas hőmérséklete volt kedvező. Védekezni ez ellen a betegség ellen sem szoktak.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó