Növényvédelmi teendők – 2017. július 3-9.

Növényvédelmi teendők – 2017. július 3-9.

Gazdabolt 2017. szept. 4.

Alig emlékszem olyan évre, amikor a szőlők július 1-jén minden károsítótól mentesen, tápanyagproblémák tünetei nélkül megfelelően fejlődtek. A fagykárt szenvedett ültetvények 2-3 hetes késéssel, kisebb termés ígéretével ugyan, de szépen mutatkoznak.

Néhány borvidéken évről-évre a lisztharmat fellépésével kell számolni, néha már a fürtök virágzásban való támadásával veszélyeztette ültetvényeinket. Gyakran érezhettük a szőlőinkben dohos szagot, a tömeges konídiumos fertőzés után. Most még a leveleken sem található a fertőzésnek nyoma sem. Nincs peronoszpóra sem – számára tavaly ősztől nem voltak kedvező feltételek. Néhány korai orbáncos levelet lehet ugyan találni, de ott is csak egy-egy folt fordul elő.

A szőlőmolyok virágzás idején való kártételével sem találkozhatunk. A kabócák egyedszáma is alacsony.

Zöldségeskertjeinkben gyakoriak a tápanyaghiány vagy a tápanyag felvételének akadályoztatása miatti tünetek. A fejlődő paradicsom- és paprikaterméseken a kalciumhiány tünetei láthatók; száradó, egyre sötétedő foltok a csúcsi részeken (képen). Uborkán a kalciumhiány az érközötti részek sárgulása mellett a levelek fonák felé való kanalasodása tünetével jelentkezik. A kalciumhiányra a káposztafélék közül a kínai kel a legérzékenyebb. A fej barnulása, pusztulása a tünet. A fejeskáposztán a belső levelek széle szárad kalciumhiány esetében. Kedvelt utcai sorfánk, a vadgesztenye levélszél-sárgulással és a levélszegény elszáradásával jelzi a Ca-hiányát.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a makroelemek – nitrogén, foszfor és kálium – mellett az ún. mezoelemekhez (kalcium, magnézium) is viszonylag nagy mennyiségben jussanak hozzá a növények megfelelő fejlődésük érdekében. Ezen belül a fentiekben felsorolt növényfajok különösen magasabb Ca-igénye közismert.

Kerti hortenziánk sárgulását – néha az összes levél sárgul, de kezdetben mindig a legfiatalabb leveleken látható a sárgulás – a vashiány következménye. Ez a szép kerti virág különösen érzékenyen reagál a vashiányra – melyet a magas mésztartalom is előidézhet.

Dr.Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó