Növényvédelmi teendők - 2017. július 24-30.

Növényvédelmi teendők - 2017. július 24-30.

Gazdabolt 2017. szept. 25.

A selyemfényű puszpángmoly második nemzedékének rajzása megkezdődött. Néhány repülő lepkével többen találkoztak. A kártevő nagyobb számban azonban még az utolsó lárvastádiumban van, amikor a hernyók 4-5 cm hosszúak, zöldes-mintás színűek és méretüknek megfelelően nagy étvággyal fogyasztják a Buxus leveleit, sőt a szárakat is megrágják. Érdemes még ellenük védekezni a bokrok belsejébe juttatva a permetlevet, Decis, Cyperkill stb. készítményekkel.

Ennek a nemzedéknek a lárvakelése augusztus közepén lesz tömeges, ezért ekkorra kell időzíteni a kértevő gyérítésének talán legfontosabb idejét. Mint már említettem, az ún. vedlésgátlók használatát ajánlom (Dimilin, Runner), amelyek hosszú hatásidejük mellett környezetvédelmi szempontból is előnyösek. A lárvák többszöri vedlése miatt 10-14 napon belül már a túlélő lárvák ellen bevethetők a piretroidok vagy a felszívódó idegméregként hat (pl. Mospilan), Azért is célszerű ennek a védekezésnek a hatékony elvégzése, hogy a harmadik nemzedék áttelelő lárváinak egyedszámát a lehető legjobban csökkentsük.

A rózsa nagyszámú betegségéből jelenleg a diplokarponos levélfoltosság dominál. A vegyszeres védelemmel kissé megkéstünk ugyan, de a fertőzött levelek összegyűjtésével jelentősen csökkenthetjük a kőrokozó esélyeit. Az Antracol használatát most is javaslom a terjedés meggátolására.

A fekete szeder érése megkezdődött. Több termelő panaszkodik, hogy a termés egy része nem színesedik rendesen, és az íze sem megfelelő (képen). A kártételért az apró, 0,1 mm nagyságú szederatka a felelős. A védekezést már virágzás körül célszerű elvégezni és megismételni. Az engedélyezett atkaölő szer (Ortus) élelmezés-egészségügyi várakozási ideje hosszú, így a termés szedése mellett már nem használható.

A málnatövek gubacsait a gubacsszúnyog okozza. A lárva a gubacs belsejében él, ahová a rovarölő szerek nem képesek behatolni. Ezért a rajzó gubacsszúnyogokat kell megcélozni és a termés érése előtt több alkalommal permetezni ellenül (Karate, Decis, Cyperkill stb.).

Dr. Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó