Növényvédelmi teendők – 2017. július 17-23.

Növényvédelmi teendők – 2017. július 17-23.

Gazdabolt 2017. szept. 18.

A legtöbb kedvelt zöldségfélénk, a paradicsom, paprika, uborka, bab stb. folyamatosan virágzásban, terméskötésben és szedés állapotában van. A legfontosabb és gyakori károsítók tüneteire hívnám fel a kertészkedők figyelmét.

Különösen veszélyes vírus a paradicsom bronzfoltosság néven elhíresült súlyos betegség okozója, amely több, mint 200 növényfajt támadhat meg. Gazdanövényi lehetnek a paprika, a paradicsom, a burgonya, a padlizsán, a saláta és több dísznövény is. Jellemző tünet a leveleken bronzos, görbe elhalt vonalak és foltok, a levélnyélen és hajtáson sötétbarna csíkok. A gyümölcsön halványpiros és sárga foltok vagy gyűrűk (képen). A beteg növények rendszerint elpusztulnak. A vírus ellen védekezni nem tudunk, csak a terjesztésében szerepet játszó tripszek minél előbb történő irtása lehetséges és szükséges (pl.Mospilan).

A paradicsom és burgonya gyakori betegsége a fitoftóra, köznapi nevén paradicsom- vagy burgonyavész. Esős, párás időben számíthatunk megjelenésére. Mint minden betegség ellen, a fitoftóra és a levélfolt-betegségek (alternárai, szeptória, baktériumos betegségek stb.) ellen is a megelőző permetezések a leghatásosabbak. Javasolt kontakt gombaölő szerek: Rézoxiklorid vagy más réz, Antracol, Bravo (a Bravo feltételes forgalomban vásárolható), felszívódó az Amistar és Acrobat MZ WG (utóbbi kis kiszerelésben szabad forgalmú növényvédő szer).

A kabakosoknak (uborka, dinnye, tök, cukkini stb.) és káposztaféléknek is több betegsége ismert. Általánosan hatásos az Amistar, de baktériumos fertőzések esetében a rezes gombaölőszereket válasszák.

A bab betegségei ellen a rezes készítmények megfelelő hatékonysággal bírnak, de az Amistar is ajánlható.

A felsorolt zöldségféléket számos kártevő is megtámadhatja. Gyakoriak a levéltetvek, tripszek, molytetű, lepkekabóca és a takácsatkák, amelyek szívó kártevők, de rágó kártevők, bagolylepkék lárvái, a burgonyabogár is megtámadhatják őket. A védekezéseket a kártevők megjelenésekor, azok kis egyedszáma idején célszerű elvégezni a megfelelő rovarölő szerek közül választva (pl. Mospilan, Spilan, Karate stb.).

Dr. Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó