Növényvédelmi teendők – 2017. július  10-16.

Növényvédelmi teendők – 2017. július 10-16.

Gazdabolt 2017. szept. 11.

Alig lehet károsítót találni a kertekben, a szőlők pedig továbbra is egészségesen fejlődnek. Nem volt ugyan zavartalan ez az év, növényeink egy része fagykárt szenvedett, másokat az áprilisi “tél” nehéz, vizes terhe a fákon és bokrokon ágtörést okozott.

Az áprilisi hó helyenként jelentős magasságot is elért. A Soprontól 10 km-re lévő Brennbergbányán például 37 mm hó esett akkor. Azóta azonban a szárazságon kívül minden időjárási tényező a termelő embernek – és nem a károsítóknak – kedvez. Jó volna, ha 2017-ben mi győznénk!

Van azonban néhány figyelemreméltó probléma, amelyek megoldása sürget. A selyemfényű puszpángmoly (buxus ilonca) nyári nemzedékének hernyói szépen növekednek, fejlődnek. Célszerű mostantól a bokor belsejébe, erős vízsugárral a gyorsan ölő, tagló hatású piretroidokat választani a lárvák ellen (pl. Karate, Sherpa, Fendona stb.). A kezelést 7-10 napon belül érdemes megismételni. Ma is több alkalommal hallom, hogy eltávolították a Buxus bokrokat, ill. sövényeket. Nagy kár értük, hiszen a fiatalabb bokrok visszavágva megújulnak, és kis odafigyeléssel tovább gyönyörködhetünk ezekben a dekoratív növényekben.

A vértetűtelepek elleni rendszeres védekezés több alkalommal sikertelennek látszik. A kártevő újabb és újabb csoportjait látjuk almafáinkon. Gyakran az ajánlott rovarölő szerek hatástalanságáról beszélnek. Annyi bizonyos, hogy kitartás kell a sikerhez – amely azonban sohasem lehet 100%-os. A permetezések során mindig vannak túlélők, amelyek felszaporodása gyors, és az őket védő viaszos „takaró” is lehetővé teszi ezt. Jó vértetű elleni szerek: Apacs, Actara, Calypso – feltételes forgalomban vásárolhatók (kivétel az Apacs, amely kis kiszerelésben szabad forgalmú rovarölő készítmény). A Vektafid R nyári higításban ökológiai termesztésben is használható.

A száraz időszakban felszaporodtak az atkák. Kerti dísznövényeinken, szobanövényeinken gyakori kártevők. A takácsatkák szabad szemmel is láthatók, gyors mozgásúak, lárvái-nimfái 3 pár lábbal, míg kifejlett alakjai 4 pár lábbal rendelkeznek. Általában a levelek fonáki részén találhatók. Jellemző még jelenlétükre az apró pókhálószerű képződmények sokasága (képen). Atkák ellen speciális atkaölő szerek állnak rendelkezésre. A permetezést nagy lémennyiséggel célszerű végezni. Ajánlott atkaölők: Sanmite, Nissorun – szabad forgalomban vásárolhatók, az Ortus kis kiszerelésben III. kategóriájú szer.

Dr. Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó