Növényvédelmi teendők – 2017. február 27.– március 5.

Növényvédelmi teendők – 2017. február 27.– március 5.

Gazdabolt 2017. máj. 15.

Az új év beköszöntével új gondolom, hogy érdemes egy “nehéz" kórokozóval, a körterozsdával kezdeni a 2017-es évet! Az interneten gazdag anyagot találtam a gyorsan terjedő betegséggel kapcsolatban. Közülük kiemelkedik dr. Némethy Zsuzsanna összefoglalója a gazdabolt.hu-n. A tavaszi időszak összetorlódó munkálatai mellett érdemesnek tartom a téma újbóli felvetését, elsősorban az eddigieknél eredményesebb védekezés érdekében.

A körterozsda főgazdája nem a körte, hanem a borókafélék közül elsősorban a nehézszagú boróka (Juniperus sabina). Télen itt tartózkodik és szaporodik a kórokozó, innen történik az áttelepülése a körtefákra. Akár 100-150 méteres távolságból is átterjedhet, a látható tünetek megjelenése előtt, akár április végén. Ezért a védekezéseket már a körtefa virágzása előtti időszakban és virágzása után közvetlenül aktuális elvégezni az alábbi gombaölő szerek közül választva: Antracol, Cuprosan Super, Cuprozan 50 WP, Cuprozin 35 WP. Ezekkel a kontakt készítményekkel való permetezéseket május végéig érdemes folytatni, 3-4 alkalommal.

A későbbiekben már a felszívódó gombaölő szerek közül célszerű választani. Ilyenek a Score, a Folicur 25 WG, Folicur Solo (az utóbbi kettő feltételes forgalomban vásárolható).

A rozsdagomba téli, borókán élő alakjának pusztítása, fertőzött vesszők, hajtások eltávolítása is fontos a kórokozó elleni eredményes védekezéshez.

Dr. Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó