Növényvédelmi teendők – 2017. augusztus 7-13.

Növényvédelmi teendők – 2017. augusztus 7-13.

Gazdabolt 2017. okt. 9.

Nappali hőség, meleg éjszakák és nagyon alacsony páratartalom jellemzi most időjárásunkat. A mélyen gyökerező növények – szőlő, gyümölcsfák – találnak vizet az altalajban, de még így is „szenvednek”. Zöldséges- és virágoskertjeinkben öntözünk ugyan, mégis keveset kapnak a szomjazó növények. Az öntözővíz a kiszáradt talaj felületén gyorsan elpárolog.

Vannak ugyan házilagos és üzemi méretű megoldások az alsóbb, gyökér közeli vízpótlásra: előbbi pl. kilyukasztott műanyag flakonok talajba ásása után töltjük fel vízzel, utóbbi pl. a dréncsövek lehelyezése stb. A felsoroltak ellenére biztosak lehetünk, hogy a csendes esőket semmivel sem lehet pótolni.

Az utóbbi napokban többen megkerestek azzal a problémával, hogy a meggy, kajszibarack stb. fáiról elsárgultan csüngnek (képen), a fiatal fákról pedig szinte teljesen lehullottak a levelek. Félnek, hogy a fák elpusztultak és ki kell vágni őket. A vékonyabb hajtásokat rügyek felett, több helyen lemetszve, a vágási felület egészséges, élő, a rügyek pedig zöldek. Véleményem szerint a többszörös stresszhatást; kora tavaszi fagyot, április 20-a körül lehullott nagymennyiségű havat – amely ráadásul nedves, súlyos terhet jelentett –, az ezt követő szárazságot, most pedig a pára nélküli hőséget a felsorolt növények már nem tudták elviselni és megszabadultak a „feleslegessé vált” leveleiktől. Ha az idő normális lesz, a fák rügyeiből új levelek hajtanak, amelyek a természetes lombhullás idejére teljesen kifejlődnek. Javaslom az Amalgerol növénykondícionáló készítmény használatát, amely hasonló esetekben (jég-, fagykár stb.) eredményes. A permetezést lemosás szerűen célszerű elvégezni.

Továbbra is felhívom a kertbarátok figyelmét, hogy az egyes tápanyagokat – a fő elemek közül elsősorban a kálium, a két mezoelem, a magnézium és a kalcium, valamint a mikroelemek közül a vas és cink felvétele akadályozott. A hiánytünetek kisebb-nagyobb mértékben megjelennek és a kijuttatott készítmények hatása – akár permetezés, akár öntözés után – lassan érvényesül.

A szőlők továbbra is hibátlanok – hála a mélyen gyökerező tulajdonságuknak. Növényegészségügyi problémák sincsenek. Jó lenne, ha nemcsak egészséges, de minőségi szőlőket is szüretelhetnénk, és akkor 2017. bekerülne az „aranyévek” közé!

Dr. Varga Mária
Növényvédelmi tanácsadó