Növényvédelmi teendők - 2017. augusztus 28.- szeptember 3.

Növényvédelmi teendők - 2017. augusztus 28.- szeptember 3.

Gazdabolt 2017. okt. 30.

Az országban több helyütt felütötte a fejét az aranyszínű sárgaság fitoplazma. A karantén intézkedések során sok ezer szőlőtőkét kellett gyökerestől kihúzni, mert gyökérzetet is megtámadja a betegség. átvivő vektorát, az amerikai kabócát is folyamatosan csapdázzák. A felderítések alapján az ország legtöbb megyéjében jelen van az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede. A kártevő ellen folyamatosan védekezni kell. Részletek a NéBIH honlapján olvashatók:

http://portal.nebih.gov.hu/-/felhivas-az-amerikai-szolokaboca-elleni-vedekezesre

Mostanában várható a foltosszárnyú muslica megjelenésére szőlőinkben, bár a száraz meleg nem kedvez ennek a kártevőnek. Az elmúlt év őszén a Soproni borvidéken, a Virágvölgy dűlőben a gazdák a kártevő kifejlett alakját és a lárvák kialakulását is megfigyelték. Szerencsére mindez a szüret előtt közvetlenül történt. A szőlősgazda a károsodott szemeket megkóstolva keserű ízt érzett, vagyis a fertőzött szőlőszemek élvezhetetlenek voltak.

Az ázsiában honos kártevő Amerikán át került Európába. Nálunk 2012-ben észlelték először, 2015-ben már mérhető kárt okozott málnában. A közismert muslicával szemben az egészséges, érésben lévő gyümölcsbe helyezi el tojásait, amely kissé besüppedő folt alakjában látható. Kártételét gyümölcsrothadás követi. A nagyjából 3 mm nagyságú imágó telel át védett helyen (képen). Nálunk évente 1-3 nemzedéke alakulhat ki. Terjedése fertőzött gyümölccsel, széllel és aktívan (repüléssel) is történhet.
Számos gazdanövénye van: bogyósok, szőlő, gyümölcsök stb. A kártevő elleni védekezés több irányú: korai szüret, csapdázás sárga ragadós lap vagy almaborecetes csapda használatával, a fertőzött gyümölcs megsemmisítése, vegyszeres védekezés az adott kultúrában engedélyezett rovarölő készítményekkel, piretroidokkal, neonikotinoidokkal, az élelmezés-egészségügyi várakozási időt minden esetben betartva!

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó