Növényvédelmi teendők 2017. augusztus 14-20.

Növényvédelmi teendők 2017. augusztus 14-20.

Gazdabolt 2017. okt. 16.

Gyümölcsös- és zöldségeskertjeinkben most van a betakarítás fő ideje. Figyelmeztetem a Kertbarátokat, hogy ebben az időszakban ne permetezzenek! Egyetlen károsító elleni védekezés sem lehet olyan fontos, mint családjaink egészsége. A permetszerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje a növényvédő szer csomagolásán vagy külön csatolmányban található egyes növényekre vagy növénycsoportokra lebontva. Ezt minden esetben be kall tartani!

A selyemfényű puszpángmoly lepkéi még mindig repülnek a bokrok körül, elsősorban az alkonyati órákban. Lepke ellen nem szoktunk védekezni, de a kelő lárvák – ez az időszak 2-3 héttel a rajzást követően történik – ellen most igazán célszerű a permetezés. Ezek a hernyók vedlés nélkül a maguk által készített gubókban telelnek át a bokrok belsejében. Az ellenük való védekezés tehát még mindig aktuális. A felszívódó rovarölő szerek már nem hatásosak, hiszen a lárva telelésre vonulásáig már nem rág intenzíven. Válasszák tehát az ún. piretroidokat (Decis, Cyperkill, Sherpa stb.) A bokrok belsejébe, erősebb vízsugárral permetezzenek!

A tujafúró aranymoly elleni védekezés is aktuális. Ez a kártevő a ritkán nyírt sövényeken nagy károkat okozhat, különösen enyhe teleket követően. Ilyen esetekben a növények hajtáscsúcsai elpusztulnak. Télen is károsíthatnak a hernyók, de általában csak tavasszal kezdenek rágni. A bábozódás is a hajtások aknáiban történik. A fehéres színű molylepkék nagysága 4 mm körül van. A tojásrakás a levélpikkelyek közé történik. A kikelt lárvák mostanában rágnak be a hajtásokba (képen). A károsítás meghatározására egyszerű módszer áll rendelkezésünkre:
az elszáradt hajtásvégek könnyen leválnak, és belsejükben lyuk (lárvajárat) látható. Célszerű elpusztítani az éppen befurakodó lárvákat, akár felszívódó (pl. Mospilan) vagy kontakt (Karate stb.) rovarölő szerek közül választva.

A beteg növényi részeket (foltos levelek, elszáradt hajtások, hervadó növények) minél előbb távolítsuk el kertünkből, megelőzve ezzel terjedésüket, sőt áttelelésüket.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó