Növényvédelmi teendők - 2017. április 3-9.

Növényvédelmi teendők - 2017. április 3-9.

Gazdabolt 2017. jún. 19.

Most igazán érdemes a kertes házak, kiskertek táján sétálni és gyönyörködni a virágzó fákban és bokrokban. A nappali jelentős felmelegedés meggyorsította az életfolyamatokat és szinte egyik napról a másikra megtörtént a „csoda”.

Betegségtünetekkel, károsítással még nem találkoztunk – előbbiek a hosszan tartó szárazságban nem érzik jól magukat. Erdők közelében hamarosan várható különféle kártevők, elsősorban a hernyók (pl. araszolók) betelepedése kertjeinkbe. A barkásodó szőlőkben rövid időn belül az ékköves araszoló megjelenésére számíthatunk, magas erdősültségű borvidékeken (pl. Soproni Borvidék) gyakori, erdészeti kártevőként is ismert rügykárosító (képen).

Az előző években sem volt könnyű dolgunk az aranyfényű puszpángmoly (puszpángilonca, buxus aranymoly) megfékezésében. A száradó, tavaly nagy kárt szenvedett növények vizsgálata során már tapasztaltam néhány lárva előjövetelét a télre készített szövedékből, és rövid időn belül megkezdik károsításukat a bokrok belsejében. Mivel a fiatal lárvák telelnek, tavasszal több lárvastádium következik. Ennek során úgy növekednek, hogy közben levedlik „szűkké vált” lárvabőrüket. Napokon belül célszerű védekezni a környezetvédelmi szempontból előnyös növekedés- vagy vedlésgátló, szabad forgalomban vásárolható rovarölő szerrel (Dimilin vagy Runner). A későbbiekben más hatásmechanizmusú rovarölő szer használatára lesz szükség. A permetezést erős vízsugárral, a bokrok belsejébe koncentrálva kell végezni .

Egyes dísznövényeken a pajzstetvek nagy mértékben felszaporodtak, ellenük a magas olaj-tartalmú Vektafid A-t javaslom. Ez a készítmény a kártevők testét beborítja és légzését megakadályozza a védelmét biztosító gyapjú vagy pajzs alatt is.

Dr. Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó