Növényvédelmi teendők – 2017. április 22-28.

Növényvédelmi teendők – 2017. április 22-28.

Gazdabolt 2017. júl. 3.

A múlt héten az egész ország területén nagy mennyiségű hó esett, a hegyekben 3-4 centimétere hóréteg is kialakult. A vizes hó súlyos teherként nehezedett az erdei és kerti fákra. A gyengébbekről ágakat tört le, esetenként a törzs is károsodott. Az igazi probléma mégis csak ezután érkezett: fagy, illetve erős lehűlés formájában. Ennek még mindig nincs vége. Még a napokban is számíthatunk éjszakai fagyra, amelyet a meteorológusok talajmenti fagyként említenek.

A hó és a fagy által okozott kár mértéke sok tényezőből tevődik össze: fagyérzékenység, amely növényfajhoz és fajtához is kötött (pl. általában a dió, de a fajon belül egyes fajták különösen érzékenyek), a növények kora – a nemrég telepített fiatal egyedek természetesen sérülékenyebbek –, a növény fenológiai állapota – bimbós állapotban, fővirágzásban, elvirágzásban, ill. gyümölcskötés idején fokozottabban jelentkezik a kár.

Ha az időjárás jóra fordul, és 10 oC feletti hőmérséklet lesz éjszakai fagyok nélkül, érdemes a kert növényeit – fákat és bokrokat egyaránt – lepermetezni Amalgerol növénykondicionáló készítménnyel. Az Amalgerol kitűnő stresszoldó hatással rendelkezik, és a fagytól károsodott növényeink kondicióját, erőnlétét javítja. Más teendőnk nincs addig, még nem tudjuk felmérni részleteiben a kárt. A fagyott növényi részek elvesztik tartásukat, vízenyőssé válnak. A fentiek szőlőültetvényeinkre is vonatkoznak.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó