Növényvédelmi teendők - 2017. április 15-21.

Növényvédelmi teendők - 2017. április 15-21.

Gazdabolt 2017. jún. 26.

Változékony időjárásban van részünk. A meleg tavaszi napokban kertjeink virágba borultak, a lehűlés viszont pihenést parancsolt a természetnek. A kertész azonban most sem „alhat”: a károsítók fejlődését semmi sem akadályozhatja meg. Ez alkalommal is néhány fontos tennivalóra hívom fel a figyelmüket.

A selyemfényű puszpángmoly (puszpángilonca, buxus aranymoly) lárvái most még kis hernyók (képen), éppen ezért még mindig érdemes használni a környezetvédelmi szempontból kitűnően működő növekedésszabályozó rovarölő szereket (pl. Dimilin, Runner). Ebben az esetben is fontos a megfelelő permetezési technika: a bokrok belsejébe, nagy nyomással juttassuk be a permetszert!

A köszméte amerikai lisztharmata elleni védelmet folytatni kell, bár tünetei csak később, elsősorban a termésen láthatók. Akkor viszont fertőzés esetén meg sem ízlelhetjük a fekete lepedékkel borított terméseket. Ajánlott gombaölő szer: Quadris+Thiovit. A kezelést ismételni kell!

A körterozsda téli gazdáiról, a borókafélékről a körtefákra való áttelepedése már megkezdődött. Ez a betegség az utóbbi tíz évben súlyosan elszaporodott úgy, hogy a közelben lévő borókafélék kivágása sem oldotta meg a problémát. A levelekre kerülő gombaspórák a levél felületén könnyebben elpusztíthatók, mint a levél belsejében. Ajánlott gombaölőszerek: Antracol, Dithane – két alkalommal 7-10 napon belül.

A levéltetvek (levélpirosító almán, ribizkén) már károsítanak.
A körtelevélbolha jelenlétét a hangyák sokaságának fatörzsön való közlekedése mutatja. Ellene is alkalmas a környezetbarát Dimilin+ néhány csepp olaj.

Gyümölcsfáink nehezen kezelhető betegségei a monília és a tafrina. Aki az eddigi, ajánlott kezeléseket elmulasztotta, bizony nem sok sikerre számíthat. Monília ellen: Antracol+Chorus, Switch vagy Teldor, tafrinás levélfodrosodásra Score használata javasolt.

Dr. Varga Mária

növényvédelmi tanácsadó