Növényvédelmi teendők  2016.  szeptember 3-9.

Növényvédelmi teendők 2016. szeptember 3-9.

Gazdabolt 2017. ápr. 3.

A kertbarátok érdeklődése intenzíven fordult egy újabban károsító vándorpoloska felé. Teljes neve zöld vándorpoloska, igaz, hogy a zöld színt csak kifejlett alakja viseli (képen).

A zöld vándorpoloska melegkedvelő faj, valószínűleg Etiópiában őshonos, mára azonban szinte az egész világon elterjedt, még a hidegebb országokban is – pl. Anglia.

Hazánkban 2002-ben találták meg az első példányokat. Azóta helyenként tetemes károkat okoz elsősorban a melegebb, déli területeken. Terjedése észak felé fokozatosan történik. Kedvenc tápnövénye a paradicsom és a bab – számos szántóföldi növény – lucerna, gabona, stb. – mellett. Sajnos, az érésben lévő szőlőfürtöket is kedveli.

A legveszélyesebb poloskafajok között tartják számon. Kifejezetten polifág, sokféle növényt károsít. Szúró-szívó szájszervével sebet nyit a növény különböző részén – száron, levélen, de különösen a fejlődő terméseken. Kis idő múlva innen szívja fel a növényi nedvet.

Báb alakja nincs, a kifejlett poloskák telelnek át és rakják le tojásaikat. A kis lárvák kezdetben együtt maradnak, színük piros. Szétmászásuk után, tápnövényükön megjelenve színük már fekete-pöttyös (2. kép). Öt lárvastádiumuk van. A megtámadott növényeken tömegesen károsítanak, nyomukban bűzmirigyükből származó szinte elviselhetetlen bűz árad.

Évről-évre újabb és újabb károsító támadásával kell megküzdeni a kertészkedő embernek. Szerencse, hogy a kertbarátokat jó fából faragták: semmi sem tudja elvenni a kedvét. A vándorpoloska megjelenése a gondolkodókat ellen-reakciókra serkenti. Egyik ilyen fortély a csalogató növények ültetése a megvédendő

kultúrák közé. Ilyen a paradicsom védelmébena a babféle. Jól működik ez a csel, de vigyázni kell arra, hogy a csalit időben eltávolítsuk, vagyis ne engedjük, hogy a lárvák megjelenése után a zöld vándorpoloska kifejlődjön. A zöld poloska könnyen mozog, új növényekre rakja tojásait és új helyükön okoznak kárt.

Vegyszeres védelemre a Karate, Karate Zeon és a Rapid Cs – utóbbi feltételes forgalomban vásárolható – engedélyezett és javasolt.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó