Növényvédelmi teendők  2016. szeptember 16-22.

Növényvédelmi teendők 2016. szeptember 16-22.

Gazdabolt 2017. ápr. 10.

Gőzerővel folyik a szüret a borvidékeken. Egyes fajták, így a Kékfrankos szedése is a szokásosnál korábbra várható. Szőlőinkben jelentős kárt okozott a lisztharmat, a peronoszpóra azonban csak helyi gócokban támadott.

A ritkább betegségek – szőlőorbánc, fekete- és fakórothadás – sokhelyütt látványos mértékben jelentkeztek. A fagytól károsodott szőlőkben a tőkék magukhoz térése után rendkívül intenzív hajtásnövekedést tapasztaltunk, emiatt a szőlővesszők beérése lassúbb, vontatottabb lesz. Ha korán beköszönt a fagyos idő, nem biztos, hogy maradéktalanul beérnek a vesszők. Ennek tudatában a szüret után célszerű réztartalmú gombaölő szerrel permetezni, amely akár Bordóilé is lehet. Lombhullás idején sem ártana ezt a kezelést megismételni. Ez a permetezés az áttelelő kórokozó szaporítósejtek ellen hatásos, és szövetszilárdító hatása révén a növény télre való felkészülését is biztosítja.

2016 év jelentős kártevőihez a körtelevélbolha is csatlakozott. Sok körtetermelő panaszkodik a védekezések alacsony hatékonyságáról. A jól időzített permetezéshez elengedhetetlenül szükséges a rajzás idejének követése sárga ragacsos színcsapdák használatával és a növényállomány rendszeres vizsgálatával. A tél végi olajos lemosó permetezés az áttelelő egyedek egy részét elpusztítja. Rügyfakadás idején már a lerakott peték és az első lárvák ellen védekezhetünk (olajos szerek+vedlésgátlók). Ez az a kezelés, amely a legjobban befolyásolja a népesség alakulását. A soknemzedékes kártevő ellen a későbbiekben előnyben kell részesíteni a felszívódó készítményeket úgy, hogy tapadásfokozó szereket is használunk. A telelőre vonuló imágók kéregrepedésekbe, odvakba, avarba húzódnak, tehát szüret után, lombhullás idején sem árt egy olajos permetezés. A permetlének a telelőhelyekre is el kell jutni.

A különféle pajzstetvek szinte valamennyi dísznövényen, gyümölcsfákon, bokrokon és még a fenyőféléken is károsítottak a vegetációban, sőt még most is. Még mindig érdemes ellenük védekezni, így tavasszal kisebb egyedszámú kártevővel kell megbírkózni.

Dr. Varga Mária szaktanácsadó