Növényvédelmi teendők   2016. október 8-14.

Növényvédelmi teendők 2016. október 8-14.

Gazdabolt 2017. máj. 1.

A „vénasszonyok nyara” most ugyan zordabb arcát mutatja, de a meteorológia a jövő hétre igazi nyarat ígér. Használjuk ki a jó időt, hogy kertjeinkben növényvédelmi szempontból is rendet tegyünk.

Ez elsősorban mechanikai munkákból áll: a moníliás múmiák leszedése, elszáradt, beteg ágak eltávolítása, farontó kártevők (szúbogarak, farontó hernyók stb.) elleni védekezés.

Felhívom Tisztelt Kertbarátaink figyelmét a lemosó permetezés szükségességére és szakszerű elvégzésére, kertjeink tüzetes átvizsgálására elsősorban a károsítók vonatkozásában. A gazda szeme nemcsak a jószágokat látja, hanem gondol a jövőre is, hogy kedves növényei jól felkészüljenek a tavaszra. A lombhulláskor elvégzett lemosó permetezés egy ún. higiéniai kezelés, amelynek hatása szinte felbecsülhetetlen. A gyümölcsöket betakarítottuk – talán azt gondoljuk, hogy mindent elvégeztünk. A rezes lemosók nemcsak a „nehezen kezelhető” betegségek (monília, tafrina stb.) ellen hatásosak hanem elősegítik a felkészülést a télre. Igaz ez a szőlőre is. A be nem érett vesszők egy korai fagyos időszakban súlyos fagykárokat szenvedhetnek. Permetezésre elsősorban a Bordói levet (legalább 2 %-os töménységben), vagy más rezes készítményt ajánlok a lombhullás idején, valódi lemosó módon. Ne csak a fákra kerüljön permetlé, hanem a gyümölcsbokrokra (málna, ribizke, köszméte, josta stb.) és a rózsákra is. Ez a kezelés a laikus számára már feleslegesnek tűnik, de a jó kertész érzi, tudja, hogy nem az.

Fontos, hogy a felhasználni kívánt műtrágyák kijuttatására – különösen, ha három komponensű NPK-tartalmú készítményt vásároltunk –, az esős idő, még inkább a havazás előtti idő a megfelelő. A nitrogén ugyanis könnyen a levegőbe kerül és hatása már nem érzékelhető. Más növényeinknek – pl. kerti virágok (rózsa, hortenzia, pünkösdirózsa stb.) már ne adjunk műtrágyát, csak a szerves anyagot használjunk pl. szarvasmarha trágya teljesen érett állapotban. Utóbbi tavaszi kijuttatása is kedvező.

2016-ban együtt voltunk, most búcsúzom minden Kertészkedőtől. Kívánok egy hamisítatlan telet, hóval és hideggel – a károsítók gyérítésére és a téli sportok élvezetére!

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó