Növényvédelmi teendők  2016. október 1-7.

Növényvédelmi teendők 2016. október 1-7.

Gazdabolt 2017. ápr. 24.

Október hónap a betakarítás ideje. Ilyenkor szedjük a szőlőt, a gyümölcsöket, dézsás növényeinket pedig felkészítjük a beteleltetésre. A betárolandó termés, valamint a tároló, teleltető helyiség tisztaságára feltétlenül figyelni kell!

A szőlőből általában bor készül, de a direkttermő fajták (Izabella, Delavári stb.) fürtjeit és a vastagabb héjú csemegeszőlőket – régi szokás szerint – vesszőn tartva akár karácsonyig is eltárolhatjuk. Ehhez nagyon fontos a penészes, sérült szemek eltávolítása.

Az előzetesen alaposan kitakarított – helység, ládák -, ha szükséges fertőtlenített eszközök mellett a tárolásra szánt gyümölcsöket átválogatás (moníliás, sztipikes, varasodással fertőzöttek eltávolítása) után tegyük a ládákba. Próbáljuk meg a kedvező környezeti feltételeket megteremteni (hőmérséklet, páratartalom stb.). A későbbiekben a rendszeres áttekintés is fontos.

A virágokat is már most érdemes előkészíteni A jól megválasztott teleltető hely a növények erőnléti állapotának és a tavaszi fejlődésük zálogának tekinthető. Fontos azonban az is, hogy növényeink károsítóktól mentesek legyenek, mert a károsítók felszaporodása sok gonddal jár. A legtöbb probléma a leánderrel lehet; pajzstetvek, tripszek, takácsatka, baktériumos- és gombabetegségek stb. lepheti el. Ezért a teleltetésénél nagy figyelemmel járjunk el. Ha láthatóan sok és sokféle gond áll fenn, érdemes eándert jól visszavágni. Ez a tavaszi új életében nem okoz kárt és még a virágzásában sem. Fentieket elmondhatjuk a citrusfélék, gránátalma és még sok fásodó szárú növény esetében. Most még használhatjuk a Mospilan-t vagy a feltételes forgalomban vásárolható Actara-t úgy, hogy az öntözővízben oldva juttatjuk ki. A telelő helyen ennek a kezelésnek már nincs értelme, hiszen a növények nyugalmi állapotában a felszívódó hatás nem érvényesül.

Kerti növényeink egészségi állapotáról is gondoskodjunk a tél beköszöntése előtt, ha szükséges rovar- és gombaölő szerekkel (pl. Antracol + Karate, Dithane+Decis)

dr.Varga Mária
szaktanácsadó