Növényvédelmi teendők – 2016. március 25-31.

Növényvédelmi teendők – 2016. március 25-31.

Gazdabolt 2016. nov. 14.

A selyemfényű puszpángmoly (bukszus ilonca) az utóbbi években kertjeink „réme” lett. Amíg nem ismertük a kártevőt, csak a pusztítását láttuk, elképzelni sem tudtuk, hogy a szőlőben régebben jelentős kárt okozó iloncák csoportjába tartozik. Amikor megismertük a kártevő fejlődési alakjait, a pusztításért felelős hernyók tulajdonságait, a nemzedékek számát, rejtőzködő életmódját, akkor sem volt könnyebb dogunk. Közben a gyönyörű Buxus sövényeknek és a puszpángok más formáinak siralmas állapota fokozódott. A kártevő hernyók megfigyelése – rejtőzködő életmódjuk miatt – szinte lehetetlen. Az biztos, hogy étvágyuk határtalan.

A kártevő elleni védekezés az esetek többségében eredménytelen. Ennek oka a “vaktában permetezés”, ritka a célzott, irányított és összehangolt védekezés. Szükség van tehát az ilonca megfigyelésére, és a településen minden puszpángtulajdonos által elvégzett védekezésre!

Az elmúlt tél enyhe és rövid volt, ami kedvezett a kártevők áttelelésének. A puszpáng moly fiatal hernyói a bokrok belsejében, a maguk által készített különös védelemben (szövedékben) még a kemény telek idején is nagy százalékban áttelelnek. Búvóhelyükről való előjövetelük idején célszerű védekezni az ún. felszívódó készítmények közül választva (Gazelle, Mospilan stb.). A permetezés alapos legyen, és a bokrok belsejébe is jusson be a permetlé, mert hernyók általában ott táplálkoznak. Sokat esznek, hiszen testméretük bábozódás előtt elérheti a 4-5 cm-t is. A kezelést 7-10 napon belül ismételni kell, de ilyenkor piretroidot – tagló hatású rovarölő szert is fel kell használni (Karate, Decis, Cyperkill, Cythrin stb.) az előbb már említett felszívódóval egy időben. Jó támpont a védekezés időpontjának meghatározásában a hajtásvégek világos zöld leveleinek megjelenése. Ez az időszak a tartós felmelegedés esetében egy -két hét múlva várható! Fontos, hogy a védekezéssel el ne késsenek, mert a hernyók szünet nélkül táplálkoznak, és a növények asszimilációs tevékenysége súlyos kárt szenved. (képen).

A puszpáng moly második, azaz nyári nemzedéke június elején rajzik. Ilyenkor a lárvakelés gyors, ezért június első dekádjában már célszerű védekezni. A harmadik, vagyis kora őszi nemzedék hernyói általában fiatalon, 2-es lárvastádiumban vonulnak telelőre, de előtte még táplálkoznak. A hernyók elleni védelemben az előbb említettek közül elsősorban a piretroidokat válasszák, és főleg a bokrok belsejébe juttassák ki a rovarölő szert Az állandó tarrágás legyengíti a Buxus bokrokat és más formákat – bármennyire is újra nevelhető a növény erős visszametszés után.

Kívánom minden kertészkedő társamnak, hogy sikerüljön győzedelmeskedni a nemrég betelepedett idegennel szemben, így a Buxusok továbbra is kertjeink ékességei lehetnek.

2016. március 25.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó