Növényvédelmi teendők – 2016. március 18-24.

Növényvédelmi teendők – 2016. március 18-24.

Gazdabolt 2016. nov. 7.

A meteorológiai tavasz kezdetére valóban beköszönt a kikelet. Négy különösen fontos, és évről-évre nagy gondot okozó károsítóra hívom most fel olvasóim figyelmét: az őszibarack- és mandulafa tafrinás betegségére, a csonthéjas fák moníliájára, a kora tavaszi hernyók és a körtelevélbolha elleni védekezés fontosságára.

Az őszibarack- és mandulafák tafrinás (levélfodrosodás) betegsége a gyümölcsös kertek szinte állandó „vendége”. A szilvafélék bába- vagy táskaszilvának nevezett gyümölcsön mutatkozó elváltozását is egy tafrina faj idézi elő. Az őszibarack szinte minden fajtáját megtámadja, persze vannak különösen érzékeny változatok is, például a kopaszbarack (nektarin). A gombaképletek felszaporodása esős őszön különösen intenzív, tavasszal pedig az esős, hűvös időjárás kedvezően hat a járványok kialakulására. A felsorolt feltételek fennállása miatt most is jelentős fertőzésre számíthatunk, amikor az éppen fakadó, apró levelek is dudorosan bújnak elő. Az egyre inkább közkedvelt lombhulláskor alkalmazott rezes lemosó és a kora tavasszal valamint a rügyfakadáskor alkalmazott rezes permetezés alapvetően fontos a későbbi kezelések sikeréhez. A Folicur Solo feltételes forgalomban (zöldkönyvvel) vásárolható, a Score szabadforgalmú felszívódó készítmény. A felületi (kontakt) hatással bíró Delan, Syllit, Thiuram Granuflow ugyancsak II. kategóriába sorolt gombaölő szerek. Javaslom, hogy bimbós állapottól már alkalmazzanak mindkét csoportból 1+1 fungicidet, és a kezelést 7 napon belül ismételjék meg ugyanezekkel. A későbbiekben se hagyják abba a védekezést, de válasszanak más kombinációt!

A csonthéjasok moníliás betegsége főleg a cseresznyén, a meggyen (képen), a kajszin, de más gyümölcsfákon is előfordul. A monília a kertek növényvédelmének nagy kihívása, a sikeres védekezés a gazda dicsősége! A legnagyobb odafigyelés, a legoptimálisabb kezelési idő megválasztása, a leghatásosabb gombaölő szerek használata, a megfelelő permetlé-lefedettség és még sok-sok körülmény betartása sem minden esetben hozza meg a várt eredményt, és olyankor, bizony, keserűség vesz erőt rajtunk.

Különös gombabetegség a monília. Az előző évben felszaporodott gombaképletek az esős, párás őszi időjárásban jól érzik magukat és akármilyen kemény is a tél tovább élnek. Nagyon kora tavasszal már megkezdik a fa érzékeny részeinek fertőzését. A védekezést éppen ezért már ősszel, rezes lemosó szerrel, akár kétszeri kezeléssel meg kell kezdeni, kora tavasszal és rügyfakadáskor pedig megismételni, így kisebb mennyiségű fertőző képlettel indulhat el a fák vegetációs időszaka. Bimbós állapotban, virágzás kezdetén, teljes virágzásban és elvirágzás idején a kezeléseket feltétlenül el kell védekezni, mert ez az időszak a legkritikusabb a betegség elleni védelemben. Még akkor is célszerű megtenni ezt, ha a permetezési fordulók nagyon rövidek. Javasolt fungicidek: Luna Privilege, Mirage, Orius, Signum, Systhane Duplo, Switch, Talentum, Teldor, Topsin feltételes, a Chorus és a Topas szabad forgalomban vásárolható felszívódó készítmények, amíg a makoceb hatóanyagú szerek (pl. Vondozeb, Manco, Dithane stb.) kontakt hatásúak. A felszívódót kontakttal célszerű kombinálni, és ugyanazt a kombinációt egyszer megismételni.

A kora tavaszi hernyók megjelenésekor már a gyors hatású piretroidokat célszerű kijuttatni (pl. Karate, Fendona (II. kat.), Decis stb.)

A körtelevélbolha-tojásokból a lárvák hamarosan kikelnek. A lárva alakban áttelelő faj ellen is most a különféle olajtartalmú készítmények a leghatásosabb, amelyhez már most lehet keverni a Mospilant vagy az Apacs-ot (Az utóbbi II. kat.).

A szobából már most is érdemes kitekinteni a növényeket ragyogó napsütésre. Bár a nappalok az évszaknak megfelelően mérsékelten melegek, az éjszakák azonban még hidegek, enyhe fagy is előfordulhat.

2016. március 18.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó