Növényvédelmi teendők  – 2016. március 11-17.

Növényvédelmi teendők – 2016. március 11-17.

Gazdabolt 2016. okt. 31.

Beköszöntött a kertészkedők újéve 2016. márciusában. Tisztelettel és szeretettel köszöntöm újra Olvasóimat, akikkel együtt küzdünk fáradozásaink sikeréért: a kert virágainak szépségéért, a fák életben maradásáért és egészséges gyümölcsiért, zöldséges kertjeink virulásáért, a kertet övező sövénynövényeink károsítóinak sikeres felszámolásáért!

Tapasztalatból mondom, hogy a 2015-ös év, majd az azt követő tél történései növényvédelmi szempontból nehéz évet jeleznek előre. 2015 sok év átlagában is különösen száraz év volt. Sokféle gyümölcsfán rendkívül nagy terméseknek örülhettünk, a háziasszonyok megmutathatták a befőzésben való jártasságukat.

A magas vízigényükről ismert növények (málna, paradicsom) azonban megmutatták, hogy a rendszeres öntözés sem tudja pótolni az éltető esőt. A málna a szokásosnál kisebb terméssel, a paradicsom pedig az érés elmaradásával mutatta meg a hiányzó víz eredményét.

A tél és különösen a kora tavasz idején tapasztalt nagy mennyiségű csapadék – amely nem hó, hanem eső formában hullott le – egyrészt bíztató lehet a talajok átnedvesítésével, másrészt a kórokozóknak teremtett kedvező feltételeket. A kórokozó gombák vastagfalú áttelelő képleteik beérését rendkívüli módon elősegíti, így a fertőzést okozó spórák korán és nagy mennyiségben fogják fertőzni féltett növényeinket.

A kártevők korai és tömeges megjelenése viszont az enyhe tél következtében várható. Kiemelném a selyemfényű puszpángmolyt a Buxusokon, az almafák vértetvét (képen), a pajzstetveket, a korai hernyókat gyümölcsösben, amelyek az utóbbi években különösen felszaporodtak.

Itt van tehát az ideje a lemosó permetezések szakszerű elvégzésének! Javaslom, hogy a kereskedelemben régi vagy új néven forgalmazott készítmények közül a réz-, kén- és olajtartalmú szerek közül válasszanak! Ezeket rügyfakadás előtt javasolt nagyobb dózisban alkalmazni. A kijuttatás legyen lemosásszerű, és célszerű megvárni, amíg a levegő hőmérséklete 10 C-fok fölé emelkedik. A kezelést 7-10 napon belül kisebb töménységben célszerű megismételni.

A gyümölcsfákon kívül ne feledkezzünk el a gyümölcstermő bokrok – egres, málna, ribiszke, josta – kezeléséről sem. Az előzőekben vázolt nagyobb növényvédelmi problémáink megelőzése miatt a kora tavaszi kezelés rendkívüli jelentőséggel bír!

2016. március 11.

Dr. Varga Mária

Szaktanácsadó

2015. évi növényvédelmi előrejelzéseinket itt találja.