Növényvédelmi teendők – 2016. május 27.-június 2.

Növényvédelmi teendők – 2016. május 27.-június 2.

Gazdabolt 2017. jan. 2.

A fagytól megkímélt szőlők szépen fejlődnek. A fagykárt szenvedett szőlők jelentős részében nemcsak a tőkefejből, hanem a vesszők alvó rügyei is éledeznek. Ezeken a területeken is érdemes permetezni lemosó szer kisebb töménységű oldatával.

A szőlővirágzás várható időpontja az átlagostól alig marad el. Most még kontakt szerekkel (réz+nagyobb adagú kén) célszerű permetezni. A permetlébe az előző években megfigyelt mikroelemhiányok (általában vas- és bórhiány, de helyenként a réztúlsúly) kiküszöbölése érdekében célszerű lombtágyát is bekeverni.

A szőlőmolyok ellen most sem kell védekezni.

Most van az ideje az utóbbi években nagyon felszaporodott, barna színű, 5-6 mm átmérőjű pajzsok alatt élő pajzstetvek (főleg az akácfa-pajzstetű) rajzásának. A védekezésre ez a legalkalmasabb időszak, amikor a kártevő lárvái kibújnak az anyapajzs alól, és szabadon, védelem nélkül vándorolnak, majd megtelepedve saját pajzsot készítenek maguknak. A védekezésre javasolt a Mospilan, Karate vagy Admiral készítményekkel. Az utóbbi feltételes forgalomban kapható.

Kertjeink slágerei továbbra is a levéltetvek, amelyek szinte minden fán, bokron és virágon szívogatnak. Jelenlétükre a hangyák vonulása hívja fel a figyelmet. Az előzőekben közölt rovarölő szerek közül válasszanak, a permetezést – ha szükséges – ismételni kell. Érdemes gombaölő szerrel is kombinálni a különféle betegségek, lisztharmat, rozsda, levélfolt-betegségek, szürkepenész ellen (pl. Eclair – feltételes forgalomban – + Dithane vagy Amistar).

Most a puszpángmoly bábjait találhatjuk meg a bokrok belsejében. Így a kártevő elleni védekezésnek jelenleg nincs értelme. Ha a repülő lepkék ellen (képen) is szándékoznak védekezni, akkor a június 5-10 közötti időszakban az esti órákban permetezzenek Karate, Decis vagy Steward (II. kat.) rovarölő szerrel, amíg a kelő, fiatal lárvák ellen június 20-a után Runner vagy Dimilin készítménnyel. A lepke rajzásáról pontos képet feromoncsapda kihelyezésével kaphatunk.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó