Növényvédelmi teendők –2016. május 20-26.

Növényvédelmi teendők –2016. május 20-26.

Gazdabolt 2016. dec. 26.

A fagy után megmaradt szőlők védelme kiemelt figyelmet érdemel. A legfontosabb betegségek közül a peronoszpórajárvány kialakulásához szinte minden feltétel adott: bőséges csapadék hullott novembertől áprilisig és május első felében is. Ahol áprilisban is sok eső esik, akkor már virágzás előtt megjelenhet a betegség. Csapadékos júniusban fokozatosan figyelemmel kell kísérni a kórokozót.

A peronoszpórás évek tapasztalata, hogy a korai fertőzés során a fürtkezdemények jelentős része megsemmisülhet, és ezt a kárt már a legjobb gombaölő szerrel sem lehet helyrehozni. Éppen ezért virágzás előtt 7-10 nappal célszerű felszívódó készítményt kijuttatni. Tudomásul kell venni, hogy a folpet hatóanyaggal kombinált szisztemikus szerek I. forgalmi kategóriába kerültek, felhasználásuk csak növényvédelmi szakmérnök irányításával lehetséges. A rezes kombinációk azonban megfelelően helyettesítik a folpetet, pl. az utóbbi években megkedvelt Pergado CU és van MZ kombináció is (feltételes forgalomban vásárolhatók) ,de a régóta bevált Forum R (II. kat.), vagy Melody Compact (II. kat., de 450 g-os kiszerelésben szabadforgalmú), vagy Ridomil Gold Plus (II. kat.) stb.

A szőlőlisztharmat ivaros képleteiből származó tünetekkel már május 10-e körül találkozhattunk. Most még a szokásosnál nagyobb adagú kén megfelelő védelmet biztosít a kórokozóval szemben, de virágzás elején ezzel a kórokozóval is komolyan számolni kell és érdemes ennél is felszívódó fungicidet kijuttatni (pl. Luna Privilege (II. kat.), Viavando (III. kat.)).

Az előzőekben már említett rozsdagombák tünetei erdei fák (juhar, kőris, erdei fenyő stb.) kerti változatán is megjelentek. Gyors terjedésüket célszerű megakadályozni. Ellene az Amistar szabad forgalomban kapható.

A szívó kártevők mielőbbi felfedezése és az időben történő permetezés továbbra is fontos.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó