Növényvédelmi teendők – 2016. május 13-19.

Növényvédelmi teendők – 2016. május 13-19.

Gazdabolt 2016. dec. 19.

A soproni szőlők mintegy kétharmada elfagyott. Különösen a mély fekvésekben pusztított a fagy. Néhol annyira, hogy az alvórügyek sem élnek. Ilyenkor a tőkefejből jöhetnek és jönnek is hajtások. Természetesen ilyenkor a vesszők eltávolítása célszerű.

A tarka szőlőmoly áttelelő nemzedékének csúcsrajzása a feromon csapdás megfigyelések alapján április 25-e körül történt. A megmaradt szőlőkben indokolt a védekezés rovar- és gombaölő szerekkel. Lehetőleg a növekedésgátló készítmények közül válasszanak a környezetvédelmi szempontok érdekében (pl. Avaunt (II. kat.) , Alsystin, Match, Steward (II. kat.), Nomolt stb.) Javasolt kombináció pl. Champion WG+Thiovit (még mindig magasabb dózisban)+ Runner. Ha mikroelemhiányok mutatkoztak az előző években, a lombtrágyákat is most célszerű kijuttatni (vas, bór stb.).

Az érzékeny almafajtákon (Jonathan, Idared) a lisztharmat tüneteit láthatjuk; a hajtásvégek fehér porszerű anyaggal, gombaképletek tömegével vannak bevonva (a képen). Emellett az almafavarasodás első tüneteivel is lehet találkozni, főként a fogékony fajtákon (pl. Mutsu, Starking-félék).
Az almamoly ellen még nem, de az aknázómolyok kártételének csökkentésére – ahol évről-évre látható a tünet – most már időszerű a permetezés. Itt is válasszák a környezetvédelem követelményeinek megfelelő, szabadforgalmú Runner rovarölő készítményt.

Évről-évre visszatérő kérdés a köszméte (egres) lisztharmatos betegsége, az amerikai lisztharmat, amely a termés fogyaszthatóságát megakadályozza úgy, hogy a bogyók a kórokozó szürkés, később megfeketedő bevonata alatt nem tudnak beérni. Súlyos esetben az egész bokor károsodhat. Intenzíven kell védekezni Signum WG+Thiovit 7-10 naponta 2-3 alkalommal.

A szívó kártevők elleni korai védekezés a megfigyelésen alapul. A soknemzedékes levél- és molytetvek egyes fajai szinte minden kerti növényünkön károsítanak.

Dr. Varga Mária
szakatanácsadó