Növényvédelmi teendők 2016. június 17-23.

Növényvédelmi teendők 2016. június 17-23.

Gazdabolt 2017. jan. 23.

Az elfagyott szőlők közel 100 százaléka nemcsak a tőkefejből, hanem a kordonkar rügyeiből is hajtásokat hozott. Ezek a hajtások hosszúak, életerősek, szépek. Fürtöt is nevelnek, ám az így növekvő fürtökből a termést megbecsülni nem lehet.

Koraiak viszont a szőlő ismert betegségei. Az áttelelt gombaképletekből kifejlődött spórák fertőzése következtében nagy számban figyelhetők meg lisztharmat-tünetek. (1. kép) A peronoszpóra (2. kép) megjelenése és a szőlőorbánc (3. kép) tipikus tünetei elvétve találhatók most a lombozaton. Az eddigi gyakorlattól azonban eltérő, hogy a tőkén maradt, fagyott, már fásodott apró hajtásokon a szürkepenész (4. kép) vastag szövedékét is felfedeztük.

Ahol a szőlő virágzása késik, nyugodtan használható a nagyadagú kén és a réz is. A lisztharmat ellen azonban felszívódó gombaölő szerre is szükség van. A kórokozó előbbiekben leírt alakja ugyanis a levélszövet belsejében élősködik – bár néhány konídiumot is felfedeztem mikroszkóp segítségével. Ajánlott készítmények: Bumper, Topas, stb. szabad forgalomban és Systhane, Dynali stb. feltételesen vásárolható készítmények. Végül, ha nyugodtan akarunk aludni, a három kórokozó ellen együttesen hatásos Quadris (III. forg. kat.) vagy Eclair, Cabrio, stb. (II. forg. kat.) szerekhez nyúljunk.

A levéltetvek mellett egyre gyakoribb zöldséges kertjeinkben az üvegházi molytetű és egyéb szívó kártevők is. A molytetű fehér, lepkére hasonlító imágói azonban nem károsítanak, csak a levelekre erősen rátapadt lárvái – ezeket „bölcsőnek” nevezzük. A felszívódó rovarölő szerek (pl. a Mospilan) hatásosak a kártevők ellen.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó