Növényvédelmi teendők 2016. június 10-16.

Növényvédelmi teendők 2016. június 10-16.

Gazdabolt 2017. jan. 16.

A fagytól nem károsodott szőlők védelme közvetlenül a virágzás előtti kritikus időszakhoz érkezett. Nagy figyelmet kell ilyenkor fordítani a szőlő növényvédelmére, különösen a betegségek elleni megelőző védelemre.

Ez az az időszak, amikor nem érdemes takarékoskodni hanem a leghatásosabb fungicidek közül kell választani: pl. Quadris +kén (szabad forgalomban kapható), Cabrio Top (feltételes forgalomban kapható, de az 50 ml-es kiszerelésben szabad forgalmú),és mindhárom szőlőbetegség (peronoszpóra, lisztharmat, szürkepenész) ellen hatásos. Használhatunk külön-külön gombaölő szert is az egyes kórokozók ellen: peronoszpórára pl. Kupfer Fusilan (szabad forgalomban), lisztharmat ellen pl. Cyflamid (feltételes forgalomban). Ezt a kezelést 10-14 napon belül – időjárástól függően – meg kell ismételni. Rovarok ellen most nem kell védekezni.

A megfagyott szőlők szépen regenerálódnak. Most a legjobb választás a réz+kén kombináció.

Talán nincs is olyan kert, ahol a „virágok királynője”, a rózsa nem található meg. Sajnos rendszeresen jelentkező károsítóinak száma tetemes. Olyan gombaölő szert célszerű tehát választani, amely szinte valamennyi betegség ellen hatásos. Ilyen a szabad forgalomban kapható Amistar+Thiovit+Dithane kombináció. Kártevők ellen csak abban az esetben szükséges permetezni, ha előfordulnak. Ellenük általánosságban megfelel a szabad forgalmú Karate.

Zöldséges kertjeinkben a paprika és csemegekukorica nagyon szereti a nitrogént. Más növényeknél se sajnáljuk a tápoldatokat (pl. Wuxal, Biofit, Volldünger stb.), amelyeket lombtrágya formában juttassunk ki .

Burgonyában és paradicsomban hamarosan várható a fitoftóra megjelenése. Ellene az Amistar+Antracol szabad forgalmú kombináció felhasználását javaslom. A kártevők megjelenésére itt is figyelni kell! Jelenleg szabad földön a levéltetvek, molytetvek, atkák, tripszek, hajtatásban más és más fajok dominálnak. Paradicsomnál a kalciumhiány hatására csúcsrothadás tünetét tapasztaljuk (képen). A termések alsó része megfeketedik, a foltok az egészséges résztől élesen elválnak. A jelenség kezelésére kalciumtartalmú lombtrágyát használjanak.

Dr.Varga Mária

szaktanácsadó