Növényvédelmi teendők  2016. július 30. - augusztus 5.

Növényvédelmi teendők 2016. július 30. - augusztus 5.

Gazdabolt 2017. febr. 27.

Gyümölcsösökben járva azt tapasztaltam, hogy az őszibarackfák az idén alig fertőződtek a levélfodrosodás (tafrina) kórokozójával, mostanra azonban súlyos levél-lyukacsosodás tüneteivel találkozhatunk. A betegség járvány idején korai lombhullást idézhet elő, ami a kései gyümölcsök esetében azok beérését akadályozhatja.

A betegség ellen ajánlom a Dithane+Sporgon használatát (az utóbbi II. forgalmi kategóriájú). A cseresznyfákon is is gyakori a levéllyukacsodás.

A hajtásmonília fertőzésének ereje kissé csökkent. Ez és a gyümölcsön jelentkező monília ellen jó hatékonyságú a szabad forgalomban vásárolhatóTeldor.

A körtefákon a levélbolha ragacsos telepeire a hangyák gyakori látogatása hívja fel a figyelmünket. A kártevő ellen hatásos a Mospilan (szabad forgalomban) és az Apacs (feltételes forgalomban). A permetezések során használjanak Kerativ tapadás illetve aktivitás fokozó segédanyagot.

A körtefákon, levélen és gyümölcsön egyaránt gyakori a varasodás. A Dithane, Polyram vagy Antracol mellett érdemes felszívódó készítményt (pl. Score, Topas stb.) is bekeverni a permetlébe.

Almafáinkat elsősorban a lisztharmat ellen kell megvédeni (Thiovit, Kumulus, Cosavet stb.). Fokozza a hatékonyságot a körténél felsorolt felszívódó készítmények használata.

Az almafákon a vértetű számos telepe látható még akkor is, ha megfelelő védelmet biztosítottunk az elmúlt időszakban. Érdemes a kezeléseket megismételni a kártevő telelőre vonulása, a gyökerekre húzódása előtt. Hatásos ellene az Apacs és a Calypso (mindkettő feltételes forgalmú), vagy a szabad forgalomban kapható Vektafid A 1%-os dózisban.

A korai almákon már láthatóak a kalciumhiány tünetei. (képen) Ellene többszöri permetezéssel lombtrágya formájában (pl. Fitohorm Ca) juttassuk ki a kalciumot.

Zöldséges kertjeinkben az érzékeny fajokon a lisztharmat fertőzése tapasztalható. Ellene kéntartalmú gombaölő szerek hatásosak (pl. Thiovit, Kumulus stb.)

Gyakoriak a tápanyaghiány-tünetek, ezért törekedjünk tápanyagegyensúly fenntartására!

A növényvédelmi kezelések során a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét feltétlenül tartsuk be!

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó