Növényvédelmi teendők – 2016. július 23-29.

Növényvédelmi teendők – 2016. július 23-29.

Gazdabolt 2017. febr. 20.

A buxus (puszpáng) kertjeink, parkjaink dísze volt mindaddig, amíg a puszpángmoly betelepedése meg nem történt. Az ezt követő évben a kártevő több helyen tarrágással, másutt a növények kisebb-nagyobb száradásával hívta fel magára a figyelmet.

Több éven át próbáltuk felvenni a küzdelmet ellene, amely többé-kevésbé sikerült is. Mára azonban újabb és újabb tünetegyüttes látható mindenfelé, és a buxusok lassan belefáradnak a harcba. Mi történhetett? – kérdezem, ha a parkokba járva, a kertes házak portájára betekintve, sőt néhány dekoratív síron kedvezőtlen kép fogad. A tulajdonosok belefáradtak a néha eredménytelennek látszó permetezésekbe, és lemondtak kedves növényeikről? Remélem, más jövő vár a puszpángokra!

Korábban már próbáltam beavatni a kertbarátokat a kártevő életébe. Elmondtam, hogy évente 3 nemzedéke van és báb alakban telel át. Tavasszal, április elején – változó időszakban, elsősorban a hőmérséklet hatására – kikelnek a kis hernyók, és sokáig szövedék védelmében táplálkoznak. A második nemzedék június elejétől várható lárvakeléssel tud igazán nagy kárt okozni. A hernyók 4 cm hosszúságot is elérik kifejlődésükig, amíg bizony rengeteg levelet fogyasztanak el. Mostanra elérték ezt az állapotot, tehát az utolsó vedlésük is megtörtént. Még mindig érdemes elpusztítani őket – tagló hatású, gyorsan ölő rovarölő szerrel pl. Karate, Decis stb. – úgy, hogy a permetező gép szórófejét a bokrok belsejébe vezetjük, és erős vízsugarat alkalmazunk. A harmadik nemzedék kis hernyói telelnek át, persze jó volna ezt megakadályozni. Ajánlom, használjanak augusztus elejétől növekedés- vagy vedlésgátlót (Runner, Dimilin stb.), amely hosszú hatásideje mellett a hernyók rendes életfolyamatait gátolják, ezáltal pusztítva el őket.

Mentük meg a buxusokat, ne hagyjunk egyetlen pélányt sem kipusztulni!

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó