Növényvédelmi teendők 2016. július 15-22.

Növényvédelmi teendők 2016. július 15-22.

Gazdabolt 2017. febr. 13.

A 2016-os év több próba elé állította a szőlővel foglalkozókat, és nem kizárt, hogy újabbak is bekövetkezhetnek.

A tavaszi néhány fagyos éjszaka után bizony lehangoló látványban lehetett részünk több borvidéken: a kis hajtások megfeketedve, élettelenül bókoltak a vesszőkön. Néhány héten belül megváltozott a kép, és szép, erős hajtásokat lengetett a szél. Olyan nagy volt a növekedési erély, hogy zöldmunka nélkül nem lehetett traktorral és permetezőgéppel bemenni a szőlőkbe. A lisztharmat áttelelő ivaros képletekből származó tünetei már abban az időben jelentős számban mutatkoztak. Aki érdeklődött az aktuális növényvédelmi munkákkal kapcsolatban azóta 3 alkalommal is permetezett. Aki azonban az átlagosnál kisebb termés miatt nem akart „feleslegesen” áldozni, most bizony bajban van. A tünetek elhatalmasodtak, levelenként nem ritka a 20 vagy annál több lisztharmatos folt. Megkésve ugyan, de permetezni kell a lombozat funkciójának betöltése érdekében. Javasolt kombináció: Bumper vagy Topas+Thiovit (vagy más kén), Policur, Falcon stb. (feltételes forgalomban). A permetezéssel egy időben juttassák ki a hiánytünetek alapján a magnéziumot is. A növényvédelemben elhanyagolt szőlők esetében a fenti kezelést 2-3 alkalommal ismételjék meg!

Továbbra is tömegesen jelentkeznek dísznövény és zöldség kultúráinkban a szívó kártevők. Ne hagyjuk felszaporodni őket! A rózsa betegségei közül a lisztharmaton és a rozsdán kívül a diplokarponos levélfoltosság a leggyakoribb (képen). Éppen ezért az Amistar-on kívül az Anthracol-t is alkalmazzák.

A selyemfényű puszpáng-moly kifejlett hernyói ellen nehéz eredményesen védekezni. Azért ne hagyjuk bebábozódni a kártevőt. Tagló hatású piretroiddal, erős permetlésugárral a bokrok belsejébe permetezve érhetünk el eredményt a kártevő elleni küzdelemben.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó