Növényvédelmi teendők  2016. július 1-7.

Növényvédelmi teendők 2016. július 1-7.

Gazdabolt 2017. febr. 6.

A szélsőséges időjárás nemcsak az ember, hanem a növények számára is nagy kihívást jelent. Az árnyékos helyet, a párát kedvelő fajok különösen nehéz helyzetben vannak. Amit csak lehet, meg kell tennünk a stresszes állapot feloldására, a növény kondíciójának, tűrőképességének fokozására.

Ilyenkor van igazán jelentősége a tápanyagoknak, amelyeket ebben az időszakban lombtrágyák formájában célszerű kijuttatni. A hiánytünetek ismeretében adhatunk egy-, illetve sokelemes tápanyagot. Az utóbbi általában jobb megoldás.

A fő (makro)elemek, a nitrogén, a foszfor és a kálium hiánya, ritkán bősége mindig az alsó leveleken mutatkozik – elszíneződés, sárgulás-száradás, foltosodás, csúcsszáradás stb. Az ún. mezoelemek – magnézium és kalcium – az utóbbi években egyre gyakrabban okoznak gondot a kertészkedőknek, ezért tüneteik felismerése nagyon fontos. A magnézium hiányakor a levélerek zöldek maradnak, az ér közötti mezők kivilágosodnak, súlyos esetben el is halnak. (1.kép) Arra is figyelni kell, hogy a magnézium és kalcium antagonista (egymás ellen ható) elemek. Meszes talajon biztosan számíthatunk tehát a magnéziumhiány fellépésére. Vannak kiemelkedő magnéziumigényű növények. Ilyen a szőlő, de az örökzöldek is mindig meghálálják ezt a tápelemet akár talajra juttatva ősszel vagy lombtrágyaként, a vegetációs időszak során többször is. A körtefa magas magnéziumigényéről talán kevesen tudnak. Nagyon extrém esetben nemcsak a leveleken találhatunk elváltozást, hanem a virágzaton is. Rossz a terméskötődés, elégtelen termékenyülés. A száron vastagodás, dudorok jelentkeznek.

A kalcium hiánya elsősorban néhány gyümölcs- és zöldségfélére hat károsan. Ilyen az alma, amelynél termésfoltosodást okoz; ez az úgynevezett sztipikesedés. Következménye a gyümölcs rossz tárolhatósága. Elvirágzás után – ahol az előző

években tapasztaltuk a leírt jelenséget – több alkalommal speciális lombtrágyát használjunk. A másik kalciumhiányra érzékeny növényünk a paradicsom. A termés alján száraz, feketés foltosodás a hiány tünete. (2. kép) A lombtrágyakezelést több alkalommal kell megismételni.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó