Növényvédelmi teendők - 2016. augusztus 6-12.

Növényvédelmi teendők - 2016. augusztus 6-12.

Gazdabolt 2017. márc. 6.

A szőlők felemás növényvédelmi helyzetről tanúskodnak annak megfelelően, hogy a gazda figyelembe vette-e az állomány fejlettség állapotát, vagy minden területén azonos technológiát alkalmazott. Mindenek előtt leszögezhetjük, hogy 2016-ban a szőlőbetegségek közül a lisztharmat uralja a pályát.

A fagyhatást elszenvedett táblákon még mindig tart a szőlőlisztharmat áttelelt ivaros alakja tüneteinek újabb és újabb megjelenése. Itt a kén mellé célszerű felszívódó gombaölő szert is alkalmazni, mint az előzőekben már utaltam rá. Más helyzettel kell szembesülnünk a normál fejlettségű szőlőkben, ahol már néhány hete a konídiumos fertőzésnek nemcsak a leveleken, hanem sajnos a fürtökön is jelentős kárát tapasztaljuk. A fürtvédelemben igazán nincs alternatívánk; kontakt szerek gyakori alkalmazásával próbáljuk meg a további fertőzéseket meggátolni (Thiovit+Kumulus+Karathane Star együttes kijuttatása 5-7 naponta). Ezeken a szőlőkön a viaszréteg már kialakult, és az augusztus eleji állapotot értük el. Más betegségek, peronoszpóra, orbánc, fekete- és fakórothadás ellen a réz bevetése eredményes úgy, hogy minden 2. lisztharmatos permetezésnél alkalmazzuk.

A dísznövények közül kiemelem az orgona, a rózsa, tujafélék valamint a Buxus estében növényvédelmi teendőinket. Az orgonán megjelent a lisztharmat; ellene Thiovit, Kumulus stb. Alkalmazható. A levélatka (képen) ellen használjunk speciális atkaölő szert .

A nagyszámú rózsakárosító ellen most a leghatásosabb a fertőzött levelek összegyűjtése és eltávolítása. Az Amistar+Antracol alkalmazásának még mindig van értelme.

A pikkelylevelű örökzöldek (tujafélék) betegségei és egyik legismertebb kártevője, a tujafúró aranymoly elleni védekezés most aktuális. Hatásos az Antracol+ Mospilan kombináció. Fenyőféléken a levéltetvek és pajzstetvek jelenlétére kell figyelni. Ellenük a Mospilan kipermetezését ajánlom.

A Buxus (puszpáng) veszedelmes kártevője, az selyemfényű puszpángmoly ellen aktuális védelemről az előzőekben már beszámoltam

Dr. Varga Mária
növényvédelmi tanácsadó