Növényvédelmi teendők  2016. augusztus 27–szeptember 2.

Növényvédelmi teendők 2016. augusztus 27–szeptember 2.

Gazdabolt 2017. márc. 27.

Szőlőinkben, gyümölcsös és zöldséges kertjeinkben egyaránt folyik a betakarítás. Olyankor ragyog a gazda szeme, ha akár a piacon, akár a szomszédban megdicsérik portékáját.

A tavasztól elvégzett munka különböző fázisai, a szükséges permetezések jó időzítése, az ősöktől átvett tapasztalatok és a szaktudás, a kerti és mezőgazdasági munka szeretete és még ki tudja hány és hányféle összetevő vezethet ide. Fontos, hogy a növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét maradéktalanul betartsuk magunk és a környezet, a természet védelme érdekében. A hasznos élő szervezeteket – fátyolka, ragadozó poloskák, ragadozó atkák, a katicabogár – nem a harlequin – az énekes madarakat, sőt a gyakran pázsitjainkban olyan nemkívánatos vakondot és becsüljük meg (a vakond a talajban élő kártékony rovarok lárváit pusztítja, ahová az ember csak közvetett módon és alacsony hatékonysággal tud eredményt elérni).

A totális gyomirtást augusztus-szeptember hónapban célszerű elvégezni gyomokkal borított, de kizárólag kultúrnövények nélküli területeken. A glifozátok sokféle kereskedelmi néven kaphatók: Glialka, Kapazin, Dominator, Medallon stb. Ez a gyomirtó hatóanyag a levelekre jutva a növénybe felszívódik és a gyökerek felé halad. Ez a mechanizmus ebben az időszakban a leginkább jól működik, mert a gyomnövény fennmaradása érdekében erősíti gyökereit és tápanyaggal feldúsítja azokat. A tápanyagszállítás mellett a gyomirtó szer gyökerekbe jutása és pusztítása is intenzív.

Az apró termetű levélatkák kártételének tüneteit több dísznövényen felfedeztem már az elmúlt hetekben. A rejtőzködő életmódot folytató atkák ellen nehezen tudunk védekezni. A Zoom atkaölő készítmény szabad forgalomban vásárolható.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó