Növényvédelmi teendők  2016. augusztus 13-19.

Növényvédelmi teendők 2016. augusztus 13-19.

Gazdabolt 2017. márc. 13.

Alig több mint 10 éve annak, hogy az amerikai lepkekabóca hazánkba is betelepedett. Érdemes foglalkozni a kártevővel, hiszen több, mint 100 gazdanövénye van – köztük a szőlő és gyümölcsfák -, amelyeken tömeges felszaporodásával súlyos károkat okozhat.

Az amerikai lepkekabóca tojás alakban telel át a fák kéregrepedéseiben. Innen indul a lárvarajzás májusban. Kártételére júliustól októberig lehet számítani. Úgy a kifejlett alak, mint a lárva szívó kártevő – szemben az ún. liszteske= üvegházi molytetű apró, fehér, jól repülő, ugyancsak kétszárnyú imágóival, amelyek nem károsítanak. (képen)

A lepkekabóca szürke színű, két szárnya van és egész teste vastagon viaszréteggel borított. Kártételét is a nagy kiterjedésű viaszfoltokról vehetjük észre és a károsított növények ragacsos tapintásáról. A lepkekabóca nagyszámú egyeddel rendelkező telepeit a levelek fonákán láthatjuk.

Károsításának időtartama akár 4 hónap is lehet. Az ellene való eredményes védekezés alapvető feltétele felszaporodásának megakadályozása. Aki rendszeresen átjárja ültetvényeit, a károsítás elején szembesül a lepkekabóca jelenlétével. A felszívódó Mospilan alapos kipermetezése - úgy, hogy a permetlé a levelek fonákára is bőven kerüljön - hatásos védelmet nyújt.

A szívó kártevőkhöz tartoznak még a már említett lisztecskék, a levél- és gubacstetvek számtalan faja, a vértetű, a különféle pajzstetvek és a levélbolhák. Szívogatásuk mellett többen vírus- illetve fitoplazmás betegségek átvivője. Néhány betegség, úgy mint pl. a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma karantén kórokozójaellen nem, de a kórokozót az egyik növényről a másikra átvivő (vektor) kabócák ellen eredményesen tudunk védekezni.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó