Növényvédelmi teendők – 2016. április 8-14.

Növényvédelmi teendők – 2016. április 8-14.

Gazdabolt 2016. nov. 21.

A meteorológia több napig tartó lehűlést és sok csapadékot jelez. Az ebből adódó növényvédelmi problémákra koncentrálva foglalom össze az előrejelzést is.

Az elmúlt héten tapasztalható igazi tavaszias idő a szőlő fakadására jó hatást gyakorolt. A meleg fekvésekben megjelentek az első kis levelek is. Ebben a helyzetben azonban a rügykárosítók erőre kaptak, és egy-egy lárva mostanra több rügyet pusztított el. Kívánatos, hogy a szőlőgazdák tüzetesen vizsgálják át szőlőiket, és védekezzenek a betolakodók ellen. Most a taglóhatású rovarölő szerek közül válasszanak a permetezésre alkalmas körülmények között, mert alacsony hőmérsékleten nem kielégítő a hatás (pl. Decis, Karate stb.)

Az őszibarack és mandula tafrinás levélfodrosodása, valamint a szilva gyümölcsének károsodása, a bábaszilva e hűvös, párás időben különösen jól érzi magát. Hamarosan találkozunk tehát az apró levelek pirosas elszíneződésével, majd fodrosodásával. (képen) Az őszi, kora tavaszi és rügyfakadáskori permetezés hatékonysága vitathatatlan, de a korábbiakban ajánlott készítmények felhasználása most is aktuális. A tafrina tipikusan az a betegség, amely a tünetek megjelenése után nagyon nehezen küzdhető le.

A selyemfényű puszpángmoly áttelelő fiatal lárvái megkezdték károsításukat. A permetezési fordulók ebben az időszakban legyenek rövidek – 7-10 nap –, és a szokásos piretroidok (Bulldock, Decis, Karate stb.) mellett lehetőleg legyen felszívódó készítmény (Calypso, Steward, mindkettő feltételes forgalmú), vagy növekedésgátló rovarölő szer (pl. Runner).

Kertjeinkben érdemes most már használni a lombtrágyákat. Vezérelvünk legyen, hogy egy-egy alkalommal kisebb mennyiségben alkalmazzuk és gyakrabban juttassuk ki kerti növényeinkre, lehetőleg azok igényeinek megfelelően.

Ezirányú kérdéseikre is készséggel válaszolunk szaktanácsadás rovatunkban!

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó