Növényvédelmi teendők  2016. április 29. – május 5.

Növényvédelmi teendők 2016. április 29. – május 5.

Gazdabolt 2016. dec. 12.

A szőlők egy része – az utóbbi években gyakran – idén is elfagyott. Az átlagosan 5-7 centimétres hajtások nem bírták az amúgy is fagyérzékeny területeken a mínusz 5-8, néhol10 C-fokos hőmérsékletet. Sajnos a fagy szüretelt Sopronban is, és már csak az alvó rügyek hozhatnak valamennyi termést. Javaslom, hogy a károsodott szőlőket Amalgerollal permetezzék le. Ez a készítmény stresszoldó hatású.

A jövő hétre ígért felmelegedéskor feltétlenül el kell végezni az első gombaölő szeres védekezést (pl. Dithane + Thiovit). A Thiovitot emelt dózisban célszerű használni.

Az enyhe tél hatása a szívó kártevők korai fellépésében is megmutatkozik. A dísznövények (rózsa, pünkosdi rózsa stb.) levéltetvesek (képen), sőt az üvegházi molytetű is repül már. A rovarölő szeres védekezéssel ne késlekedjünk! A kártevők kisebb egyedszáma idején sokkal jobb eredményt érhetünk el. Javasolt készítmények: Karate Zeon, Fendona (II. kat.), Mospilan, Calypso (II. kat.) stb.

A monília továbbra is gondot okoz, a tafrina tünetei pedig egyre gyakoribbak. Mindkét betegség ellen hatásos a Folicur vagy a Folicur Solo (II. kat.) A két gombakárosítóról a korábbiakban részletesen írtam. Érdemes újra elolvasni.

A rózsák tetvek elleni védekezése során a betegségekre is legyenek tekintettel. Itt a megelőzés igazán hatásos védekezési mód. A rózsa nagyszámú gombakárosítója ellen jó hatású az Amistar Top.

Az örökzöldek (tujafélék, cédrus, boróka stb.) is figyelmet kérnek a kert gazdájától. Különféle betegségeik ellen szintén az Amistar Top lehet eredményes, megelőző jelleggel. A magnézium lombtrágyának is jelentős a szerepe e növények kondíciójának megtartásában. A két készítmény keverhető egymással. A tuja aknázómoly (=tujafúró aranymoly) áttelelt lárvái ellen is mostanában célszerű védekezni. A kártevő a hajtásokban rág, így a hajtásvégek könnyen letörnek. Felszívódó szert (Mospilan, Calypso, Actara (az utóbbi kettő II. kat.)) válasszanak a kártevő gyérítésére. A második nemzedék lepkéi június második közepétől rajzanak, tojásaikat a rügypikkelyekre rakják. A hernyók is itt kelnek ki, és ilyenkor (június végén, július elején) könnyebben elpusztíthatók akár a környezetbarát Runner készítménnyel, vagy a bioszerként ismert Dipellel is.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó