Növényvédelmi teendők 2016. április 22-28.

Növényvédelmi teendők 2016. április 22-28.

Gazdabolt 2016. dec. 5.

A szőkők – egyes fajták kivételével (pl. Merlot) – egyenletesen fakadtak. Most általában kisleveles állapotban vannak. A károsítók áttelelése az enyhe tél folyamán akadály nélkül megtörtént, és korai megjelenésükre is számíthatunk. Ezzel kapcsolatban érdekes kártételről számolhatok be.

Valamelyik talajban élő bagolypille-faj megtámadott egy 0,5 ha-os szőlőt úgy, hogy a szálvesszők valamennyi zöld részét lerágta. Az előző napon még csak néhány kiodvasított rügyet lehetett látni, egy nap múlva pedig az előbb említett helyzet rémítette meg a szőlősgazdát. Ezen a táblán aligha fog szüretelni, hiszen az alvó rügyeket is elpusztították a bagolypille-lárvák. Az általában 2. lárvastádiumban lévő hernyók nappal a talajfelszínhez közel tartózkodnak és éjjel károsítanak. Két éve volt nálunk más hasonló helyzet, de a kártétel mértéke akkor kisebb volt.

Kecskeméten és más borvidékeken a kendermagbogár (vincellér) tömegei lepték el a fiatal szőlőket úgy, hogy egy hajtáson 6-8 bogár is károsított. (képen) A tömeges felszaporodás következtében a szőlő mellett a dió fiatal hajtásain is tömegesen károsított a kártevő.

A már megszokott ékköves araszoló létszáma az idén alacsony volt, csak néhány, erdőhöz közeli szőlőben lehetett felfedezni a kártételt.
A szőlőmolyok egyenlőre kis létszámban rajzanak, a védekezés ellenük most még korai.

A szőlőbetegségek ellen 5-10 cm-es hajtásállapotban meg kell kezdeni a permetezést, egyenlőre kontakt szerekkel (pl. Dithane+ kén). A ként (pl. Thiovit, Kumulus, Cosavet stb.) emelt dózisban használják . Aki lemosó permetezést is alkalmazott, az se sajnálja elvégezni ezt a kezelést is.

A tafrinás levélfodrosodás tünetei az őszibarack apró levelein már megjelentek. Védekezésre a korábbiakban részletezett készítmények közül válasszanak.
A monília – mint más években – hajtásszáradással, és a beteg hajtáson lankadt levelekkel hívja fel magára a figyelmet. A védekezést folytatni kell a korrábbi előrejelzésekben javasolt gombaölő szerekkel.

A selyemfényű puszpángmoly hernyói az utóbbi két héten sokat fejlődtek, étvágyuk nőtt. A rovarölő szer mellett a permetezés módja is nagyon fontos: erős permetlé-sugárral, a bokrok belsejébe is be kell jutni a növényvédő szernek.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó