Növényvédelmi teendők – 2016. április 15-21.

Növényvédelmi teendők – 2016. április 15-21.

Gazdabolt 2016. nov. 28.

Az enyhe tél lehetővé tette a kártevők telelő alakjaiból (tojásokból kibújó lárvák, kis lárvák, a bábokból kirepülő imágók) a valóságos kárt előidéző fejlődési formák megjelenését. Biztos, hogy nem lehet általánosan receptet írni az ellenük való védekezés időzítéséről, területeink fertőzöttségéről és sok-sok egyéb problémáról. A jó gazda, ha teheti, gyakran, szinte naponta bejárja kertjét, áttekinti növényeit, és megpróbálja őket megvédeni a kártevők tömeges felszaporodása idején tapasztalható jelentős károktól.

A természeti környezet védelme érdekében azonban sohase törekedjünk a kártevők teljes kipusztítására, csupán a veszélyességi küszöbön tartására. A lehető legkisebb számú permetezés alapja a korai felismerés, a kis egyedszám idején való kezelés. Ezért különös jelentősége van az előrejelzésnek.

Gyümölcsfáinkon már károsítanak a lombrágó hernyók, a szőlőben a rügykárosítók, és a fákon, örökzöldeken és szőlőn általános a különböző pajzstetvek látványos felszaporodása is. Az ellenük való sikeres védekezés alapja a kártevőnek védelmet nyújtó pajzsok, viaszréteg elhagyásának felfedezése. Erre szolgál a fehér vagy sárga ragasztós lapok kihelyezése a károsított növényre, pl. fatörzsre, vázágakra, amit 2-3-szoros nagyítóval gyakorta áttekintünk. Így a védelem nélkül maradó kártevők ellen a legegyszerűbb rovarölő szerekkel (pl. Karate, Decis stb.) is sikeresen védekezhetünk. Természetesen választhatunk más hatásmechanizmusú készítményekből is (pl. Mospilan, Calypso stb.). Addig azonban az Agrol és más olajos szer kijuttatásával is jó hatást érhetünk el.

Helyenként az erdeifenyő gallytetű (Cinara pini) jelenlétére is felfigyeltünk tél folyamán (képen). Más fenyőféléken is károsít a kéregtetvekhez sorolható nagyobb testű forma. Szívó kártevő. Ellene most kell védekezni az előbb felsorolt készítményekkel. A kártevőrő bővebben itt olvashat. (link: http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/fenyofelek-kartevo-tetvei)

Az utóbbi napokban sokan panaszkodtak egyes dísznövények, péládul a mályva, áttelelt törökszegfű, rózsa rozsdabetegségeinek korai megjelenéséről. Erre a kórokozóra is igaz, hogy a korai védekezés lehet csak eredményes. Jelenleg a kórokozó spórái még a bőrszövet (epidermisz) takarásában vannak, ezért csak felszívódó szerek közül válasszanak (Amistar Top, Ridomil Gold Plus). Későbbiekben használhatnak kontakt gombaölő szereket is (pl. Antracol, Dithane).

Dr.Varga Mária
szaktanácsadó