Növényvédelmi teendők  2016. 08. 20-26.

Növényvédelmi teendők 2016. 08. 20-26.

Gazdabolt 2017. márc. 20.

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret. A szőlősgazdák felemás érzésekkel készítik a szükséges eszközöket, esetleg toborozzák a szüretelőket. Az éves munka a végéhez közeledik.

Azonban a kék fajták szedéséig még sokat “alszik kint” a szőlő, és addig nem lehet nyugalom, amíg a pincébe nem kerül a leve. Az elkövetkező időszakban még számolhatunk a szürkepenész (a képen) támadásával a fogékony fajtákon vagy a lisztharmattól felnyílt szőlőszemeken. A sok lehetőség közül a Teldor-t javaslom az érés elején (a fürtök színesedésének kezdetén), mert szabad forgalomban vásárolható,és csemegeszőlő esetében 7 nap, borszőlőnél 14 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.

A selyemfényű puszpángmoly lepkéinek rajzásideje még tart, ebben az időszakban érdemes a növekedés-gátló rovarölő szerek használata, amelyeknek hosszú a hatásideje (elhúzódó rajzás idején ez a tulajdonság nagyon előnyös), és a környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók. Most van lehetőségünk a jövő évi helyzetet optimalizálni, hogy kis létszámú áttelelő hernyópopulációval “vegyük fel a kesztyűt”.

Orgonabokrainkon a lisztharmatfertőzés fokozódik. Célszerű a terjedést megakadályozni a bokrok védelme érdekében, mert korai lombhullással is járhat. A levelek fonák felé való besodródása a levélatka számlájára írható. Helyenként évről-évre megjelenik ez a kártevő, amely ellen a rügyfakadás idején elvégzett olajos lemosó permetezés lehet eredményes.

Rózsabokrainkon – a permetezések ellenére – továbbra is jelentős a betegségek károsítása. Mivel még sokáig szeretnénk gyönyörködni a szebbnél-szebb virágokban, folytassuk az előzőekben javasolt permetezéseket.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó