Növényvédelmi teendők  2015.05.29 – 06.06.

Növényvédelmi teendők 2015.05.29 – 06.06.

Gazdabolt 2016. jún. 27.

Az esőzések hatására a szőlő behozta az elmaradását, a fürtmegnyúlás tart és hamarosan megkezdődik a virágzás is. Sokéves tapasztalat – az előző évi járvány és a kórokozónak kedvező időjárás miatt – , hogy a virágzás kritikus időszak a védekezés sikerében.

Most be kell vetni az ún.”nagyágyúkat” Cyflamid, Luna Privilege, Talendo Extra (mindhárom II. kat.), Vivando stb. Virágzás előtt érdemes ezeket a készítményeket még kénnel is kombinálni. Peronoszpóraveszély nincs, de a védekezésre azért érdemes figyelni. Felhasználásra javasolt gombaölő szerek: Curzate Super DF, Equation Contact, Ridomil Gold MZ 68 WG stb. Szőlőmoly ellen nem kell védekezni!

Rajzik az almamoly, sőt a tojásrakás is megkezdődött. Ha tartósan meleg lesz, gyorsan kikelnek a hernyók. Most kell tehát védekezni hosszú hatásidejű rovarölő szerekkel: Actara, Calypso (II. Kat.), Mospilan – a felsorolt rovarölő szerekből csak a Mospilan vásárolható szabad forgalomban.

Az almafa varasodás alma- és körtefán egyaránt megjelent a leveleken, de már a kis gyümölcsön is előfordul. Védekezésre a kettős hatású (varasodás és lisztharmat ellen is hatékony) felszívódó hatású gombaölő szereket javaslom: Topas, Chorus, Systhane Duplo, Score stb. A fogékony almafajtákon (Jonathan, Idared stb.) a lisztharmat erősödő tüneteit is láthatjuk. Most se felejtkezzenek el a körterozsdáról! Ajánlott gombaölő szerek: Amistar, Score+Antracol (az utóbbi II. kat.) stb.

A levéltetvek szinte minden növényen megtalálhatók. Gyümölcsfákon a hajtásvégeken, dísznövényeken és virágokon. A nagy telepek ellen nehezebb védekezni, ezért minél előbb permetezzünk ellene: Judo (II. kat.), Karate, Mospilan stb.

A puszpángmoly lepkéi megkezdték rajzásukat. Most még csak néhány látható, de a tartós felmelegedés hatására tömeges repülését hamarosan megfigyelhetjük. A kelő lárvák elleni védekezésre időben fel kell készülni, és most a hosszabb hatásidejű rovarölő szerek felhasználását javaslom: Dimilin 25 WP, Calypso, Mospilan, Runner stb.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó