Növényvédelmi teendők – 2015. március 28.- április 3.

Növényvédelmi teendők – 2015. március 28.- április 3.

Gazdabolt 2016. ápr. 25.

Tudomásul kell vennünk, hogy az enyhe tél kedvezett a károsítóknak. Korai járványok alakulhatnak ki, illetve a kártevők tömeges felszaporodására lehet számítani, amit minden eszközzel meg kell akadályoznunk!

Ezért különös figyelmet kell fordatani az alábbiakra:
Araszoló és fűbagoly-hernyók nemcsak szőlőterületeinken, hanem a gyümölcsöskertekben is károsítanak: tavaly több helyen szinte tarra rágták a gyümölcsfák lombozatát (1. kép).

Az olajos, illetve olajtartalmú lemosó szereket már a korábbi hetekben
(Link: https://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&page_id=138&category_id=32) említettem, de a betelepedő hernyók első kártünetének észlelésekor gyors, taglózó hatású rovarölő szert célszerű használni: Cyperkill 25 EC, Decis, Karate 2,5 DG stb.

Azt tudni kell, hogy az említett fűbaglyok az esti órákban károsítanak, ezért csak a kártételükkel találkozhatunk.

Az évek óta jelentős kátételéről ismert selyemfényű puszpángmoly is korán kezdi meg károsítását. Már az összeszőtt levelekben áttelelő hernyó mozgását figyeltük meg, tehát a permetezést hamarosan érdemes megkezdeni. A kártevő ellen az előbb felsorolt gyors hatású rovarölő szerek bevetése lesz eredményes, ha erős vízsugárral a bokrok belsejébe permetezünk. Később a tartós hatású készítmények bevetése lehet célszerű (Dimilin 25 WP, Mospilan 20 SG, Actara 25 WG stb.) A bokrok rendszeres átvizsgálását érdemes elvégezni. (2. kép)


Az orgonabokrok levélatkája ellen az első levelek kibomlásakor már célszerű a permetezés az előbbiekben már említett speciális atkaölő szerek közül választva: pl. Nissorun 10 WP stb.
A gyümölcsfák gombabetegségei közül a tafrinás levélfodrosodás ellen kell határozott védelmet biztosítani. A hidegkedvelő gomba a változékony időjárás hatására megerősödhet, és később nehéz küzdelemre számíthatunk. Most a réztartalmú szereket kell alkalmazni: Cuproxat SC, Champion 2 FL, Vitra stb.


Szinte minden gyümölcsfának van moníliás betegsége. (3. kép) A legsúlyosabban a cseresznyét, a meggyet és a kajszit károsítja. A védekezést az előbbiekben felsorolt réztartalmú gombaölő szerek közül választva kell elvégezni .

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó