Növényvédelmi teendők 2015. május 9-14.

Növényvédelmi teendők 2015. május 9-14.

Gazdabolt 2016. jún. 6.

Az utóbbi évek legsúlyosabb kártételét a selyemfényű puszpángmoly okozta. Idén is látványos a száradás főleg a növények belső részében és oldalán. Az eddig elvégzett védekezések indokoltak voltak, de a permetezést még ne hagyják abba. A kis hernyó alakban áttelelt kártevőnek a teljes kifejlődéséhez még néhány hét biztosan szükséges. A lárvák kedvenc növényükből most igazán sokat fogyasztanak megnövekedett testtömegük fenntartásához.

Amint az előzőekben említettem, a védekezés a bokrok belsejében, erős permetlésugárral történjék. A felhasználható rovarölő szereket is felsoroltam az elmúlt héten. Az is lehet, hogy még egy kezelésre is szükség lesz.

Szinte minden növényen megtalálhatók a levéltetvek. Tömeges felszaporodásukat érdemes megakadályozni, ezért ellenük minél előbb védekezni kell! A telepeket képező és szabadon lévő tetveket egyszerű piretroidokkal (Decis, Karate , Pirimor stb.), míg a rejtetten, például az összesodort levelek védelmében élőket felszívódó készítményekkel permetezzük (Mospilan, Calypso 480 SC (II. kat.) stb.). A vértetvek telelőhelyükről (a fa alatt a talajban telelnek az almafa gyökerén) már előjöttek, vattaszerű telepeik, amik alatt szétnyomva vörös, vérszerű kártevők vannak, egyre erősödnek. A kártevő elleni védekezésre a Calypso 480 SC, Apacs 50 WG (II. kat.) és a Pirimor ajánlott.

A cseresznyefák nagy része már elvirágzott. A „kukacos” cseresznyét senki sem szereti. Az ellene való védekezésre, a cseresznyemag nagyságú gyümölcs állapotban Calypso 480 SC (II. kat.), Mospilan felhasználását ajánlom. A más években is nagyon fertőzött fáknál a kezelést érdemes megismételni.

Az elvirágzott gyümölcsfáink permetezésére az eddig használt felszívódó gombaölő szerek rezisztenciatörésére az alábbi, felületen ható, ún. kontakt készítmények közül válasszanak: Bravo 500, Delan 700 WG, Tiuram Granuflow (mindhárom II. kat.). A felsorolt növényvédő szereket valamennyi gyümölcsfajra alkalmazhatják a különböző betegségeik ellen. A lisztharmatos növényekre Thiovit, Kumulus vagy Cosavet felhasználását is javaslom. Ha szükséges, rovarölő szert is keverjenek a permetlébe.

A rozsdabetegségek a megszokottnál korábban jelentek meg dísznövényeinken, a mályván, az áttelelt törökszekfűn, az érzékeny rózsafajtákon, néhány esetben a körtén is. Amistar,Tazer 250 SC hatásos a betegség ellen.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó