Növényvédelmi teendők  2015. május 23-28.

Növényvédelmi teendők 2015. május 23-28.

Gazdabolt 2016. jún. 20.

A rendszeresen ismétlődő lehűlések a megfelelő páratartalommal párosulva nagyon kedveznek a levélfodrosodás (tafrina) kórokozójának. A teljes levélre kiterjedő tünetek – különösen a fogékony fajtákon – pl. nektarin – is gyakoriak. A korábbi előrejelzésben javasolt kontakt gombaölő szerek mellett most újra a felszívódó készítmények felhasználása is javasolt.

Tafrina ellen most használjunk Score, Folicur Solo – az utóbbi II. kat. –, vagy a tafrinánál leírtaknál jelzett gombaölő szereket.

Hasonló a járványhelyzet a moníliánál is. Elsősorban a magas páratartalom segíti a kórokozót az újabb támadásban. Itt is újra vissza kell térni a felszívódó készítményekre, kombinálva azokat a kontakt gombaölő szerekkel, a moníliánál korábban leírtak alapján választva.

A Soproni borvidéken a szőlők szokatlanul jól viselték a nagyszemű jégverést, és szépen fejlődnek. Az elmúlt évi lisztharmattal kapcsolatos súlyos gondok azonban figyelmeztetnek a folytatásra, különösen azért, mert eddig is minden körülmény ennek a kórokozónak alakult kedvezően. 20-30 cm-es hajtásállapotban újra használjanak nagy adagú ként (Thiovit, Kumulus, Cosavet). Orbánc, feketerothadás ellen, valamint a szőlőperonoszpóra elleni megelőzésre ugyancsak kontakt gombaölő szereket (Antracol, Dithane vagy réztartalmúak) Most sem szükséges a szőlőmolyok ellen védekezni.

Gyümölcsfáinkon – elsősorban az almán, de az őszibarackon is – már megjelent, a fogékony fajtákon pedig már súlyos lisztharmat-tünetek láthatóak. A betegség megfékezésére – az elsősorban varasodás ellen alkalmazott és lisztharmat ellen is hatásos – felszívódó készítmények után használják a kontakt ként, rövid permetezési fordulókkal.

A köszméte amerikai lisztharmat-betegségének tünetei csak a terméskezdeményeken láthatóak feltűnően. Ez ellen pedig már nem tehetünk semmit, csak a jövő év fertőzési anyagát tudjuk csökkenteni. A védekezést akkor kora tavasszal, már a lemosó permetezés idején kell megkezdeni, és kitartóan folytatni.

A vértetű elleni permetezéseket folyamatosan kell végezni.

A selyemfényű puszpángmoly bábozódása megkezdődött és intenzíven folyik. Néhány teljesen kifejlett lárvával még találkozunk ugyan, de azok ellen védekezni már nem érdemes. A következő nemzedék kis lárvái június közepétől várhatók. A permetezéseket erre az időszakra célszerű időzíteni.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó