Növényvédelmi teendők – 2015. május 16-22.

Növényvédelmi teendők – 2015. május 16-22.

Gazdabolt 2016. jún. 13.

A Soproni borvidéken néhány napja nagyszemű jég esett, szerencsére csak rövid ideig. A kis hajtásokban okozott kár általában nem jelentős. Nagyobb pusztítás esetében célszerű az Amalgerol növénykondicionálót felhasználni 5 l/ha dózisban, amely általában a növényeket ért stressz oldására alkalmas. A szexferomoncsapdák jelzése alapján a napokban kell elvégezni a szőlőmolyok elleni védekezést az alacsony számú fogás ellenére. A nagyadagú kén használata újra javasolt.

A jégverés után most érdemes réztartalmú készítménnyel (Champion, Astra, Rézoxiklord stb.) lezárni a sebeket.

A vértetvek felszaporodása az utóbbi években látványos, az ellenük való védekezés azonban sok esetben sikertelen. Javasolt készítmények: Actara, Apacs, Calypso – valamennyi feltételes forgalomban vásárolható, és a Pirimor – mint az előzőekben már említettem. A permetezést erős vízsugárral, a vértetű-telepekre különösen irányítva kell végezni és 10-14 napon belül megismételni.

Bár még nem látható a körtefákon a körtelevélrozsda jól ismert tünete, már célszerű ellene a megelőző védekezést elvégezni. Javasolt gombaölő szerek: Amistar Top – két alkalommal két héten belül kipermetezve. A későbbiekben az Antracol-t (II. kat.) lehet használni. Valamennyi gombaölő szer a körtevarasodás ellen is hatásos. Egyúttal a körtelevélbolha ellen rovarölőszert is keverhetünk a permetlébe: Apacs (II. kat.), Dimilin, Mospilan, tapadó szerrel keverve.

Almafáinkon – az érzékeny fajtákon különösen – a hajtásvégeken látható a lisztharmat tünete (képen) és a varasodás első tünetei is már megjelentek levélen. A kórokozók ellen Thiovit + Score, Thiovit + Chorus, vagy Thiovit+Topas. Az almamoly ellen a későbbiekben kell védekezni.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó