Növényvédelmi teendők – 2015. április 4-10.

Növényvédelmi teendők – 2015. április 4-10.

Gazdabolt 2016. máj. 2.

A szeszélyességéről híres április ebben az évben is hű volt önmagához. A hideg éjszakák után a nappalok napsütéssel és viszonylag jó, 10 C-fok körüli hőmérséklettel a természet további ébredését segítik. Erre a hétre egyetlen feladatot szeretnék részletesen kifejteni: a levélfodrosodás (tafrina) illetve az úngynevezett bábaszilva életmódját, az ellene való védekezési lehetőségeket, és a nehezen leküzdhető betegség preventív módon való terjedését.

Tudomásul kell venni, hogy ez a kórokozó – mint annyi másik – válogat az egyes őszibarack- és mandula-, valamint szilvafajták között. Vannak „kedvencei” és vannak vele szemben ellenállóbb fajták. A gyümölcsös kertekben általában változatos a fajtaösszetétel, tehát minden fajtára azonos védelmet kell biztosítani.

A kórokozó hidegkedvelő, éppen ezért dérgombának is nevezik. A jelenlegi időjárás tehát igen kedvező a számára, így különös figyelmet kell fordítani rá.

A köztudatban elterjedt az őszibarack rézérzékenysége. Nagy gyümölcsösökben is bevált technológia a Cuproxat FW (III. kat.) használata, amely még virágzásban sem okoz károsodást a gombaölő szerben lévő rézszulfát molekula apró (1 mikron körüli) szemcsézettségének köszönhetően. Bátran nyúljanak tehát hozzá, és 10-15 fokos nappali hőmérséklet mellett alkalmazzák akár kétszer is. A mandula és szilva nem érzékeny a rézre, természetesen ezeknél a gyümölcsfáknál is alkalmazzuk. A későbbiekben a Merpan 48 SC (I. kat.) vagy Orthocid 80 WDG (I. kat.), Tiuram Granuflow (II. kat.) mellett az Orius 20 EW (II. kat.) és Score 250 EC (III. kat.) közül válasszanak. A kezelést természetesen két-három alkalommal 7-10 naponta el kell végezni az időjárás alakulásának függvényében.

A betegség a szilvaféléken a terméskötés után jelentkezik, látványos tünetei azonban az érésben lévő szilva termésén (bábaszilva) mutatkoznak. A védekezést azonban már mostanában meg kell kezdeni.


Dr.Varga Mária
szaktanácsadó