Növényvédelmi teendők– 2015. április 11-17.

Növényvédelmi teendők– 2015. április 11-17.

Gazdabolt 2016. máj. 9.

Ezen a héten gyümölcsfáink moníliás betegségéről írok, és megpróbálom a kórokozó elleni hatékony védekezést összefoglalni, mert a meteorológia jelzése szerint a jövő hét elején esős, párás lesz az idő alacsony hőmérséklettel párosulva. Ez különösen a hajtásbetegségnek kedvez.

A kórokozó az utóbbi 20 évben több évben járványt okozva lép fel. Hazánkban 2006 óta már három moníliafaj terjedt el: Monilinia fructigena, a M. Laxa, és a legutóbb azonosított M. fructicola, ami 2006-ban őszibarackkal került be az országba, és a győri növényvédő állomás felügyelője Fertőrákoson, cseresznyefa termésén azonosította 2008-ban.

A régebben károsító fajok közül a M. fructigena elsősorban a gyümölcsön okoz tüneteket csonthéjasokon és almatermésűeken. Talán minden kertészkedő látta már a sebzés körül kialakuló penészpárnácskákat. Az ezekből képződött gyümölcsmúmiákon gombafonalak formájában telel át a kórokozó.

A M. laxa virágzáskor és terméskötődéskor a hajtásokat támadja meg. Támadása következtében a virágok megbarnulnak, a hajtások lankadnak, majd hirtelen hervadnak és elszáradnak. Jellemzője, hogy a száraz levelek a fán maradnak. Sebeken át a gyümölcsöt is károsítja. Csonthéjasokon pusztít.

Az újonnan megismert moníliafaj, a M. fructicola a legagresszívabb (képen). Szinte minden gyümölcsfélét megtámad, hajtást és gyümölcsöt egyaránt.

A moníliafélék optimális fertőzési hőmérséklete gyümölcsön 20-24 C-fok. A betegség elleni védekezés sikere nagy mértékben függ a nyugalmi időkben történő rezes permetezések elvégzésétől. Ősszel lombhullás idején, kora tavasszal és rügyfakadáskor célszerű a kezeléseket elvégezni, figyelembe véve az őszibarack rézérzékenységét (Bordóilé, Bordómix DG stb.). Éppen ezért rügyfakadáskor a Cuproxat FW választása indokolt a múlt héten vázoltak miatt.

Vegetációs időben a virágzás körüli (virágzás kezdete, tömeges virágzás, sziromhullás) a védekezés megfelelő időpontja. A kórokozó a bibén keresztül fertőzi a virágot és a hajtást.

Ajánlott, szabad forgalomban kapható gombaölő szerek: Chorus (hidegben is hat), Signum, Switch, Topas (felszívódó hatásúak), Teldor 500 SC (mélyhatású). Feltételes forgalomban, “zöldkönyvvel” vásárolhatók (II. kat) Mirage 45 EC, Folicur Solo, amelek közül a Mirage őszibarack kezelésére nem engedélyezett.

A monília elleni mechanikai védekezésnek (gyümölcsmúmiák, fertőzött hajtásrészek eltávolítása) különösen nagy a szerepe a kórokozó elleni megelőző védekezésben.

Dr.Varga Mária
szaktanácsadó