Növényvédelmi teendők – 2015. 2015. május 2-8.

Növényvédelmi teendők – 2015. 2015. május 2-8.

Gazdabolt 2016. máj. 30.

A 2014-es év lisztharmat-járványa, a tél enyhe és száraz időjárása, valamint a mostani hasonló feltételek is ennek a kórokozónak kedveznek. Fel kell tehát készülnünk a betegség jelentős fellépésére, amelyet elsősorban megelőző kezelésekkel tudunk kordában tartani.

Az áttelelő ivaros képletekből származó tüneteket a kritikus helyeken már megtaláltuk, micéliumos fertőzésből származó lisztharmatos gyertyás hajtásokkal még nem találkoztunk. A javasolt lemosó permetezések után a szőlő 3-5 leveles állapotában is célszerű védekezni nagy adagú kén felhasználásával (Thiovit, Kumulus vagy Cosavet). A következő kezelést a szőlő 20-25 cm-es állapotában kell elvégezni az előbbiekben vázolt kén emelt dózisban és a korán megjelenő orbánc ellen pedig Dithane DG vagy Antracol 70 WG (feltételes forgalomban vásárolható) gombaölő szer kijuttatásával.

A szőlőmoly elleni védekezés időzítését a csapdák fogása alapján hozzuk majd tudomásukra.

Eddigi ismereteinkben nem szerepelt egy érdekes fenyőkártevő-csoport: a gallytetvek (Cinara piceae) (képen). Jelenlétükre karácsonykor hívták fel a figyelmemet, amikor a jegenyefenyőről furcsa kis „pókok” jöttek elő, ijedséget és kellemetlenséget okozva a családoknak. A tojás alakban telelő tetvek a meleg szobában kikeltek, és rendes életüket kezdték élni, tömeges megjelenésükkel megzavarva a karácsonyi ünnepet. A kártevők nagy számban szívogatnak a tűleveleken és a fiatal hajtások kérgén, ami tápanyag-szállítási zavarokhoz és nem megfelelő növekedéshez vezethet. Ez különösen a fiatal fák számára lehet végzetes. Mivel a tetvek mézharmatot választanak ki, a hangyák szívesen látogatják őket. Az ezt követően megtelepedő korompenész gombák megnehezítik a növények légzését. A kártevők tojásai telelnek át a tűleveleken. Az ezekből kikelő lárvák a rügyeken szívogatnak. Egy hónap múlva a második nemzedék lárvái is kikelnek. Évente 6-7 nemzedék fejlődik ki. A védekezést kora tavasszal és júniustól szeptemberig célszerű elvégezni az alábbi rovarölő szerek közül választva: Karate 2,5, Decis, Fazilo.

Az örökzöldek egyéb kártevői és nagyszámú betegsége ellen is most célszerű a védekezés. Amistar+Score, Amistar Top+Antracol 70 WP kombinációval. A kezelt növények erőnlétét javítja, ha a növényvédő szerhez keserűsót is adagolunk. Tudnunk kell, hogy az éghajlatváltozás, a megfelelő kémhatású talaj kiválasztása (legtöbbjük a savanyú talajt kedveli), a téli sózás, az öntözővíz megfelelő mennyisége, pázsit gyomirtása is befolyásolja a növények állapotát.

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó