Növényvédelmi teendők 2015. 09. 20-26.

Növényvédelmi teendők 2015. 09. 20-26.

Gazdabolt 2016. okt. 17.

Lassan eltehetnénk a permetező gépeinket, de még az őszi lemosó permetezésre sort kell kerítenünk. Nagyon fontos higiéniai művelet ez, amelyet feltétlenül érdemes elvégezni.

Az őszi lemosó permetezés ideje a lombhullás kezdete, módja lemosás szerű permetezés, amely a növények minden föld feletti részére vonatkoznak. A rezes szerek közül a Bordóilé – mésztartalma miatt hosszú ideig hat, de más rézkészítményt is lehet választani. A kórokozó gombák áttelelő képleteit pusztítjuk el, és elősegítjük a fás részek beérését. Jó, ha a földre lehullott levelekre is jut a permetléből, mert sok kórokozó a levelekben telel át.

A szőlőszüret a Soproni borvidéken jó ütemben zajlik a kellemesen meleg őszi időjárásban. A gyümölcsök is a szokásosnál korábban érnek, ott is tart a betakarítás. A zöldségeskert terményei is a tároló helyeikre kerülnek. A kert lassan üres lesz.

A betakarítás után lehet elvégezni a talajfertőtlenítést. A munkát minél előbb be kell iktatni, amíg a talajlakó kártevők a talajfelszín közelében tartózkodnak. A hidegre forduló időben ugyanis nagyon mélyre, egészen a fagyhatárig húzódnak le, ahol a talajfertőtlenítő készítmények már nem fejtik ki hatásukat. Házikerti használatra a Force 1,5 G készítmény szabad forgalomban vásárolható talajfertőtlenítő szer a csomagoló-burkolaton olvasható előírásoknak megfelelően alkalmazható.

A késői virágzású dísznövényeket, így a krizantémot még célszerű permetezni, az előző héten leírtak szerint.

Erre az évre zárom rovatom. Minden Olvasónak köszönöm az egész évi együttműködést, a kertészkedésben továbbra is leljék örömüket. Jó egészséget kívánok!

Dr. Varga Mária

szaktanácsadó